Aktuelno 6

04.10.2024.

9:34

Evropa udružena protiv Kine: Stvara se mega proizvođač automobila?

Uskoro bismo mogli da vidimo veliku promenu u automobilskom svetu.

Izvor: Revijahak

Evropa udružena protiv Kine: Stvara se mega proizvođač automobila?
Auto magazin

Podeli:

Stellantis, proizvođač Peugeota, Citroena, Fiata i Opela ostao je u ponedeljak bez 14% vrednosti na milanskoj i pariškoj berzi. Volkswagen je izgubio nešto više od 2%, BMW i Mercedes oko 3%. U Evropi je i u prvih šest meseci ove godine prodato 15% manje automobila nego lani, a ni globalno evropskim proizvođačima ne cvetaju ruže. 

Stellantis se bori sa razočaravajućom prodajom automobila, posebno u SAD, gde Fiat, Alfa i Chrysler skupljaju prašinu u salonima. U Italiji, Stellantis gubi dramatično. U septembru je u zemlji prodato 11% manje automobila nego u istom mesecu prošle godine, a Stellantis je zabeležio prodajni minus veći od 30%. 

Konglomerat brendova izgubio je više od 40 milijardi evra vrednosti u šest meseci, a kompanija je već najavila da će zaustaviti proizvodnju novog električnog Fiata 500 u Torinu barem do novembra, a ponovo se pojavljuju i glasine o mogućem partnerstvu ili čak spajanju sa francuskim proizvođačem Renaultom. 

Ranije ove godine, već se uveliko spekulisalo o dalekosežnoj saradnji ove dve kompanije, ali u Parizu i u Torinu glasine su uvek demantovane.

Istekom ugovora izvršnog direktora Stellantisa, Karlosa Tavareša, 2026. godine, kompanija traži naslednika, a najviše se pominje ime Luke de Mea. 

Aktuelni direktor Renaulta i predsednik ACEA, De Meo, insistira na saradnji evropskih proizvođača automobila kako bi se smanjili troškovi, kako bi se nosili sa kineskom konkurencijom i kako bi se ispunili evropski zahtevi za emisiju štetnih gasova. 

Zalagao bi se za svojevrsni model Airbusa za automobilsku industriju - spajanje Stellantisa i Renaulta moglo bi da bude prvi korak u panevropskoj saradnji, a na sajmu automobila u Parizu planiran je sastanak između Karlosa Tavareša (Stellantis), Luke de Mea i i izvršnog direktora BMW-a, Olivera Cipsea. 

Prema italijanskom listu "Il Sole 24", moguće megasavezništvo ove tri kompanije biće predmet razgovora.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: