Aktuelno 3

02.10.2024.

11:18

Pre 20 godina su bili svuda, danas su gotovo nestali: Ovi automobili su prava retkost FOTO

Do pre 20 godina, ovi automobili su bili čest prizor na našim putevima. Međutim, danas se čini da su od njih odustali i sami proizvođači.

Izvor: CarBuzz

Pre 20 godina su bili svuda, danas su gotovo nestali: Ovi automobili su prava retkost FOTO
Dodge

Podeli:

Radi se o monovolumenima, vozilima koja su često bila prvi izbor kada se kupuje porodični automobil. U vreme kad su bili popularni, monovolumeni su bili efikasniji nego SUV, ali zenit im nije dugo trajao.

Najveći razlog za propast monovolumena jeste pojava krosover i SUV automobila - naročito ovih prvih, koji pružaju idealan odnos veličine i udobnosti, piše portal CarBuzz.

Takođe, monovolumeni su bili popularni krajem prošlog i početkom ovog veka, kada SUV automobili nisu bil ini izbliza ovoliko privlačni kupcima kao danas.

Zajedno sa tražnjom, opada i ponuda - monovolumena je sve manje na tržištu, a ovo se naročito odnosi na poslednjih desetak godina. 

Naročito su bili popularni u SAD, a od proizvođača koji ne dolaze iz Amerike, monovolumene su pravili Toyota (npr. Toyota Previa), ili, recimo, zajedničkim snagama Nissan i Ford (Nissan Quest).

Godina sa najviše prodatih monovolumena bila je 2000, kada ih je pazarilo više od 1,3 miliona kupaca. Poređenja radi, od 2023. do danas, jedva 250.000 primeraka je prodato.

Nissan Quest Nissan

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: