Aktuelno 2

06.10.2024.

21:00

Vozači protiv nove tehnologije koja je obavezna u Evropi: "Odvlači pažnju, deluje opasno"

Iako kontrolišu ponašanje vozača zahvaljujući senzorima i kamerama, ovi sistemi mogu da izazovu nelagodnost na početku upotrebe i zahtevaju navikavanje.

Izvor: Jutarnji list

Vozači protiv nove tehnologije koja je obavezna u Evropi: "Odvlači pažnju, deluje opasno"
Velimir Zeland/Shutterstock

Podeli:

Automobili postaju bezbedniji. Tehnološki napredak je omogućio automatsku kontrolu brzine, promenu traka, pa čak i otkrivanje umora kod vozača.

Podsećanja radi, Evropska unija je u cilju unapređenja bezbednosti na putevima uvela niz tzv. ADAS sistema koji su obavezni za sve nove automobile.

Iako kontrolišu ponašanje vozača zahvaljujući senzorima i kamerama, istina je da ovi sistemi mogu da izazovu nelagodnost na početku upotrebe i zahtevaju navikavanje, posebno za vozače koji nisu dugo koristili nov automobil ili ga nikada nisu ni vozili.

Ovi ADAS sistemi upozoravaju vozača na različite nepravilnosti u vožnji zvučnim i svetlosnim signalima i vibracijama.

Ako osoba za volanom ne očekuje ova upozorenja, može osetiti neprijatnost tokom vožnje. Na kraju krajeva, sve je stvar navikavanja.

Kao što su pokazali vozači u Australiji, gde još uvek ne postoje pravila koja zahtevaju korišćenje ADAS sistema poput ISA. Poznat je kao Intelligent Speed Assistance, a njegova funkcija je da kontroliše brzinu vožnje i ograniči je prema saobraćajnim znakovima.

ISA sistem koristi video kameru za prepoznavanje znakova brzine i/ili podatke o ograničenju brzine povezane sa GPS-om da obavesti vozače o trenutnom ograničenju brzine i upozori ih ako ga prekorače.

Najefikasniji od ovih sistema čak automatski ograničava brzinu vozila po potrebi ograničavanjem snage motora.

Australijanci su isprobali ISA sistem na uvezenim automobilima proizvedenim za tržište Evropske unije.

"Sa ISA sistemom se osećam kao da se vozim sa litice", komentarisali su neki vozači, navodi australijski CarExpert, koji je kritikovao sistem i čak ga opisao kao opasan.

Po mišljenju vozača, upozorenja ovog ADAS-a ometaju i utiču na vožnju, sa posledicama koje na kraju mogu predstavljati bezbednosni rizik.

Očigledno je da sistem počinje da upozorava čim se prekorače granice, čak i za samo 1 km/h više od brzine zapisane na znaku.

Vozačima smeta i to što je sistem podrazumevano uključen. Kada se auto ugasi i ponovo upali, ISA ponovo radi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: