Aktuelno 10

26.09.2024.

15:00

Presedan na pomolu: Nove zabrane za vozače početnike?

Mnoge države pokušavaju da nađu način da obuzdaju, a istovremeno i zaštite vozače početnike, ali i druge učesnike u saobraćaju od njihovih nepromišljenih poteza.

Izvor: Tanjug

Presedan na pomolu: Nove zabrane za vozače početnike?
Profimedia

Podeli:

To je slučaj u Španiji, gde bi oni koji su nedavno postali vlasnici vozačkih dozvola, mogli da se suoče sa zabranom vožnje tokom noći ukoliko se u toj zemlji uvedu nova pravila kao odgovor na veliki broj saobraćajnih nesreći koje se dešavaju tokom noći na putevima. 

Prema novim pravilima, koje razmatra Španska saobraćajna uprava, početnicima bi se zabranilo da voze od ponoći do šest sati ujutru. Ova pravila bi se odnosila na vozače koji su tek položili ispit, a imaju za cilj da se smanji broj saobraćajnih nesreća koje izazivaju neiskusni vozači.

Kako prenosi Euroweekly, ovakva ograničenja za nove vozače mogla bi da važe nekoliko godina od polaganja vozačkog ispita.

Prema podacima iz 2023. godine, 29 odsto saobraćajnih nesreća u Španiji dešava kada je osvetljenje slabo, a među ključnim faktorima koji doprinose povećanom riziku od nesreća su loša vidljivost, umor vozača i veća šansa za otežano upravljanje vozilom. 

U 2023. godini zabaleženo je 1.145 smrtnih slučajeva na putevima, čime je njihov ukupan broj ostao nepromenjen, ali je povećan broj poginulih među "ranjivim učesnicima u saobraćaju", kao što su motociklisti i pešaci.

Kao vodeći uzroci saobraćajnih nesreći, posebno noću, navode se  prebrza vožnja i vožnja u rasejanom stanju. 

Iako Španska saobraćajna uprava i regulatori EU  trenutno razmatraju potencijalna nova pravila koja bi mogla zabraniti novim vozačima u Španiji da voze noću, još nije doneta odluka o ovim izmenama i nikakve promene neće stupiti na snagu dok se ne donesu dodatne odluke. 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: