Aktuelno 0

28.09.2024.

19:43

Prvi solarni tricikl stiže na tržište, poznata i cena FOTO/VIDEO

Dostiže 177 km/h, a ubrzava do stotke za manje od četiri sekunde!

Izvor: Revijahak, B92

Prvi solarni tricikl stiže na tržište, poznata i cena FOTO/VIDEO
Aptera

Podeli:

Prvi auto (tricikl) na solarni pogon pojaviće se na tržištu za nekoliko meseci. Vozilo futurističkog izgleda može da pređe samo 65 kilometara dnevno uz pomoć punjenja sunčevom svetlošću, ali to nije sprečilo 48.000 kupaca u SAD, gde će se naći u prodaji, da ga već naruče.

Cena startuje od 35.000 dolara.

Aptera

Tricikl američke kompanije Aptera Motors nedavno je provozan u San Francisku.

Tajna ovog električnog vozila je u tome što ima za oko 65 procenata manju masu od ostalih EV, a zbog svog jedinstvenog, aerodinamičnog dizajna i smanjene težine, potrebno mu je samo oko 30 odsto energije koju koriste druga, konvencionalna električna vozila.

Aptera

Na sunčanim lokacijama, automobil skoro nikada ne mora da se puni na električnom punjaču, tvrdi proizvođač.

Kada se napuni, trebalo bi da pređe 600 kilometara sa potpuno punom baterijom. Kapacitet baterije još nije poznat.

Aptera

Model je izuzetno lagan i ima veoma mali otpor vazduha (samo 0,13). Sa druge strane, u praksi je teško postići dovoljnu efikasnost sa relativno malim brojem solarnih ćelija, ali u Apteri imaju poverenja u svoj sistem.

Prema navodima kompanije, ovaj dvosed dostiže maksimalnu brzinu od 177 km/h i ubrzava od 0-100 km/h za manje od četiri sekunde.

Aptera

Iako u Apteri kažu da nisu štedelo na bezbednosti, nije reč o automobilu u užem smislu te reči, već o triciklu koji ne teži više od 800 kilograma sa najmanjom baterijom.

Kako bi brzo obezbedili primerak za sve kupce koji su ga naručili, u Apteri traže dodatna sredstva. Ovo im nije prvi put.

Naime, kompanija je počela sa radom 2005. godine i u međuvremenu je jednom već otišla u stečaj, a verovatno postoje i tehnički problemi oko mogućeg evropskog odobrenja za Apteru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: