Aktuelno 4

24.09.2024.

20:25

Bez zaustavljanja: Ovako će izgledati novi sistem naplate putarine u Hrvatskoj VIDEO

Uz slobodan prolaz bez zaustavljanja, skratiće se vreme putovanja i smanjiti emisija štetnih gasova.

Izvor: Index.hr

Bez zaustavljanja: Ovako će izgledati novi sistem naplate putarine u Hrvatskoj VIDEO
Shutterstock/Jure Divich

Podeli:

Preduzeće Hrvatske autoceste (HAC) potpisalo je ugovor sa kompanijama SkyToll iz Slovačke i TollNet iz Češke o uvođenju novog sistema naplate putarine, vredan skoro 80 ​​miliona evra.

Sistem će, prema najavama, biti završen u roku od 24 meseca, a finansira se kroz Nacionalni plan oporavka, piše Indeks.

Naplata putarine će se stoga vršiti ili korišćenjem ENC-a ili čitanjem registarskih tablica vozila, a naplatne kućice bi za dve godine trebalo da odu u istoriju.

Novi sistem koristi dve tehnologije: DSRC (radio komunikacija) za ENC korisnike i ALPR (prepoznavanje registarskih tablica) za laka vozila.

Sistem sa ENC-om biće obavezan za vozila teža od 3,5 tone, a za sva ostala vozila biće dostupan izbor između DSRC i ALPR tehnologije.

Planirano je postavljanje 208 naplatnih portala i 140 traka za brzu registraciju, što će omogućiti slobodan prolaz bez zaustavljanja, skratiti vreme putovanja i smanjiti emisiju štetnih gasova, saopštio je HAC.

Ono što se ne menja jeste da će se putarina na auto-putu i dalje plaćati po pređenom kilometru. 

Objavljena je i animacija o novom sistemu naplate putarine u Hrvatskoj.

Kako se registrovati

HAC je najavio i kako će se izvršiti registracija: 

  • preko novog javnog sajta (korisnik unosi registarski broj vozila i podatke o bankovnoj kartici kojom će platiti troškove), 
  • preko mobilne aplikacije 
  • registracijom na prodajnim mestima Hrvatskih autocesta d.o.o. i koncesionara 
  • direktno na ulazu na auto-put u jednoj od namenskih traka za brzu registraciju (vozilo treba da uđe u registracionu traku, kratko se zaustavi kako bi sistem automatski prepoznao registarski broj vozila i korisnik sam uneo podatke o bankovnoj kartici)
  • kod nekog od prodajnih partnera (benzinske pumpe, stanice za tehnički pregled, itd.)
  • kupovinom ENC uređaja (putem veb stranice i uz dostavu na željenu adresu, u prodajnim mestima Hrvatskih autocesta d.o.o. i koncesionara ili odlaskom kod nekog od prodajnih partnera).

Postojeći ENC korisnici će samo morati da povežu ENC uređaj sa registarskim brojem vozila. Teška vozila za koja je ENC obavezan takođe će morati da povežu uređaj sa registarskim brojem vozila. 

U HAC-u napominju i da će stranci, odnosno turisti, moći lako i brzo da se registruju preko više različitih kanala prodaje, a ENC će moći da se kupe preko veb portala.

"Očekuje se uglavnom korišćenje putem anonimne registracije (potrebna registarska oznaka i kreditna kartica)", dodaju.

Kako će se vršiti kontrole

Kontrole naplate putarine vršiće mobilne jedinice, odnosno posebno opremljena vozila koja su u direktnoj komunikaciji sa nadzornim centrima, i nadzorni centri za praćenje korišćenja auto-puteva i rešavanje spornih transakcija.

Mobilne jedinice činiće 60 vozila HAC-a, 9 vozila BINA-Istra i 5 vozila za auto-put Zagreb-Macelj. 

U HAC-u očekuju da će novi sistem smanjiti operativne troškove, povećati udobnost putovanja i omogućiti fleksibilnost plaćanja.

Sistem će, dodaju, biti u potpunosti interoperabilan sa postojećim evropskim sistemima naplate putarine, što znači da će vozači teških vozila sa jednim uređajem na teškom vozilu moći da koriste auto-puteve širom Evrope.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: