Aktuelno 5

24.09.2024.

15:48

Amerikanci opet "nagazili" Kinu i Rusiju

Bela kuća nastavlja da se obračunava sa kineskim proizvođačima automobila i tehnološkim kompanijama.

Izvor: B92

Amerikanci opet "nagazili" Kinu i Rusiju
MG promo

Podeli:

Iz Vašingtona je poručeno da "kineski proizvođači žele da dominiraju tehnologijama konektovanih vozila u SAD i globalno, predstavljajući novu pretnju po američku nacionalnu bezbednost, uključujući i pretnje kroz lance snabdevanja".

Kako bi rešilo ovu, kako kažu, pretnju, iz američkog ministarstva trgovine predložili su novo pravilo koje će "zabraniti prodaju ili uvoz konektovanih vozila koja primenjuju određenu tehnologiju i imaju određene uvozne komponente iz zemalja koje su pretnja, naročito iz Rusije i Kine".

Primarna meta je, dakle, Kina, a vlada SAD je zabrinuta jer kaže da ova vozila "prikupljaju osetljive podatke vozača i putnika", i imaju kamere i senzore koji "snimaju i zapisuju detaljne informacije o američkoj infrastrukturi". 

Predloženo pravilo, odnosno zakon, utiče na sisteme koji dolaze potpuno ili "u dovoljnoj meri" iz Rusije ili Kine, a fokusira se i na konektivnost - tu spadaju Bluetooth, Wi-Fi, sateliti itd.

Ostaje da se razrde detalji, a ukoliko se ovaj zakon prihvati, za softver će stupiti na snagu u modelskoj 2027. godini, a za hardver od 2030. modelske godine, odnosno od 1. januara 2029. za vozila koja nemaju modelsku godinu. 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: