Aktuelno 2

23.09.2024.

21:09

Koliko zapravo traje akumulator: Evo zašto se kvari i kako da mu produžite vek

Akumulator je jedan od najvažnijih delova automobila - da li znate koliko traje?

Izvor: Jutarnji list

Koliko zapravo traje akumulator: Evo zašto se kvari i kako da mu produžite vek
Shutterstock/13_Phunkod

Podeli:

Kvarovi na akumulatoru mogu jako da frustriraju vozače, pogotovo u hladnijim mesecima koji su pred nama, kad ovi delovi automobila pokazuju najviše slabosti. 

Nažalost, akumulator ne traje večno, prosto jer mu je, kao i kod svake baterije, broj ciklusa punjenja i pražnjenja ograničen. 

Akumulator posebno opterećuju jake zime, jer kad je hladno, hemijske reakcije unutar baterije odvijaju se sporije.

Pražnjenje takođe stvara olovni sulfat u bateriji, koji stvara kristale ako ona nije potpuno napunjena. Vremenom se ti kristali spajaju i stvaraju sve veće naslage, što smanjuje aktivnu površinu elektroda. Sve ovo dovodi do slabijeg odziva.

Nakon otprilike četiri godine, toliko delova baterije je postalo neupotrebljivo da možete da primetite značajno smanjenje performansi. 

Vibracije tokom vožnje mogu da uzrokuju otpadanje kristala sa elektroda koji zatim stvaraju sloj na dnu ćelije, i ako on postane dovoljno visok da dodiruje dve elektrode, dolazi do kratkog spoja a baterija je trajno uništena.

Zvuči nelogično, ali redovno čišćenje automobila zimi zapravo može da produži trajanje akumulatora. 

Razlog za to je što zbog vlažne prljavštine može doći do spojeva struje koji će uzrokovati lagano pražnjenje baterije. Zimi takođe ne bi trebalo da bespotrebno grejate bočne retrovizore ili zadnje staklo, jer to jako opterećuje akumulator. 

Takođe, velike potrošače uključite samo dok motor radi, a među njih spadaju i sistemi multimedije i svjetla automobila.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: