Aktuelno 0

20.09.2024.

12:18

Preminuo tvorac uređaja koji je stotine hiljada vozača spasio kazne

Majk Valentajn, tvorac legendarnog Valentine V1 radarskog detektora, preminuo je u 75. godini.

Izvor: Indeks

Preminuo tvorac uređaja koji je stotine hiljada vozača spasio kazne
Printscreen/Youtube/Valentine One Gen2

Podeli:

Ako ste ikada proveli neko vreme u svetu sportskih automobila, verovatno ste čuli za ovo ime - od 1992. godine V1 je bio nezaobilazan alat za ljude koji su hteli da ostanu korak ispred policijskih kontrola brzine. 

Sigurno je pretpostaviti da je ovaj uređaj tokom decenija pomogao vozačima da uštede stotine hiljada dolara na kaznama za prebrzu vožnju.

Valentajn, rodom iz Ohaja, svoju karijeru u industriji radarskih detektora započeo je rano, kao suosnivač Cincinnatti Microwave Inc. 1974. godine. Ova kompanija će kasnije postati Escort, još jedan renomirani proizvođač detektora. 

Početkom 1990-ih napustio je brend zbog nesuglasica oko budućnosti kompanije i krenuo samostalno.

"Nisam bio gotov. Bilo je to kao da sam izašao iz voza koji brzo juri. Gledao sam druge kako prolaze i hteo sam da se vratim", rekao je on u jednom intervjuu 2020. godine.

Nakon toga, Valentajnova kompanija je doživjela uspeh. Vrhunski kvalitet detekcije i strelice na detektoru koje pokazuju smer dolaznih signala izdvajali su V1 od ostalih uređaja, a korisnici su mogli i da šalju svoje uređaje u fabriku kako bi ih kontinuirano nadograđivali i prilagodili novim metodama policijske kontrole.

V1 je prošao kroz ukupno osam revizija pre nego što je Valentajn 2020. godine predstavio V1 Gen Two. Čak i u kasnijoj fazi života, nastavio je da razvija svoj proizvod, a u januaru prošle godine dobio je nagradu za životno djelo od Univerziteta u Sinsinatiju.

U vesti o Valentajnovoj smrti, koju je preneo portal "Cincinnati.com", nije naveden uzrok, već samo da je "preminuo iznenada u svom domu u Sinsinatiju". Iza sebe ostavlja suprugu Margaret s kojom je bio 51 godinu u braku, kao i dve ćerke.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: