Aktuelno 21

19.09.2024.

16:00

Zašto Toyota pobeđuje Volkswagen?

U večitoj trci za najvećeg proizvođača automobila na svetu Toyota ubedljivo beži Volkswagenu. Zašto? Hiro Takahaši zna odgovor.

Izvor: Dojče vele

Zašto Toyota pobeđuje Volkswagen?
Toyota

Podeli:

Hiro Takahaši (80) zna u čemu je "kvaka". Profesor emeritus ekonomije objavio je početkom godine novu knjigu: "Automobili se menjaju – Volkswagenova(VW) strategija upravljanja".

Japanac je za potrebe svoje nove knjige proveo nekoliko nedelja istražujući u Volfsburgu, piše Dojče vele (DW).

Toyota

Takahaši dolazi do zaključka da su kineski električni automobili pre svega razlog krize u Volkswagenu, a ne nužno i sopstvene greške u upravljanju.

On je u intervjuu za nemački javni servis ARD u Tokiju rekao da uopšte ne vidi Volkswagen na kolenima.

Toyota ponovo prodaje više od deset miliona automobila

Pa ipak, vredi pogledati trenutne poslovne brojke dva najveća svetska proizvođača automobila.

Dok Volkswagen raspravlja o zatvaranju fabrika, Toyota obara rekord za rekordom. Ove godine će verovatno ponovo prodati više od deset miliona vozila.

Prošle godine je Toyota prodala 11,2 miliona vozila, a Volkswagen 9,2 miliona. Sledi korejski Hyundai Motors (Hyundai, Kia i Genesis) sa 7,3 miliona.

Hibridni Toyotini automobili su oduvek bili posebno traženi, dakle kombinacija elektromotora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Četrdeset odsto svih prodatih vozila su hibridi.

Toyota

Čisto električni automobili praktično uopšte ne igraju ulogu. Toyota je prošle godine prodala tek nešto više od 100.000 "čistih strujaša".

To je delimično zbog toga što u Japanu, na domaćem tržištu, gotovo da nema mogućnosti za punjenje vozila. Nemačka je tu mnogo odmakla.

Iako to ne zvuči baš orijentisano ka budućnosti i posebno moderno, ali upravo to odvraća proizvođače električnih automobila iz Kine, o kojima je govorio stručnjak Takahaši, da u velikoj meri ulažu u Japan:

"Bez infrastrukture nema tržišta za BYD (Build Your Dreams) i druge kineske proizvođače."

Gotovo da nema političkog pritiska u Japanu

Hiro Takahaši ne veruje da će nešto tako brzo da se promeni. Politički pritisak za proizvodnju električnih automobila nije naročito veliki u Japanu, objašnjava on.

Cilj japanske vlade je veoma oprezno formulisan – svi novoprodati automobili trebalo bi da imaju električni motor do 2035. godine.

Zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem nije u planu, pogotovo što bi i hibridna vozila ispunila ovaj cilj.

"Upravo u ovom pitanju japanska politika u vezi sa vozilima se razlikuje od nemačke", kaže Takahaši.

Volkswagen

Veoma slab jen takođe ide na ruku Toyoti. Japanski automobili su trenutno mnogo jeftiniji od evropskih ili američkih.

Toyota je posebno tražena u Severnoj Americi, gde prodaje skoro trećinu svojih automobila. U Americi Volkswagen i dalje ima problem sa imidžom nakon dizel skandala.

Istovremeno, Toyotina zavisnost od kineskog tržišta znatno je manja nego Volkswagenova.

Koncern sa sedištem u Volfsburgu prodaje oko trećinu svih svojih automobila u Kini – prošle godine više od 3,2 miliona.

Toyota, sa druge strane, prodaje samo jedno od pet proizvedenih vozila na najvećem svetskom tržištu automobila. Japanski proizvođač je 2023. prodao 1,9 miliona automobila u Kini.

Divljenje nemačkim proizvođačima

Nemačke marke automobila su veoma popularne u Japanu. Na ulicama Tokija vidite mnogo vozila marki Mercedes, BMW, Porsche, Audi, pa čak i Volkswagen – ali skoro nikada u električnoj verziji.

Zbog svoje duge istorije, nemačka auto-industrija je veoma cenjena u zemlji Dalkog istoka.

Japanci gaje veliko divljenje prema nemačkim automobilima, koje, kaže Takahaši, nikada ne mogu nadmašiti jeftini kineski automobili.

Volkswagen

Sve u svemu, japanski stručnjak za automobile veoma ceni Volkswagen. Želeo bi da i Toyota kopira nešto od Volkswagena, to jest da proizvodi više luksuznih automobila, autobusa i kamiona.

I veruje da bi prelazak na čistu proizvodnju električnih automobila mogao da posluži i kao uzor najvećem japanskom proizvođaču automobila.

Posledice jake konkurencije

On pokušava da relativizuje ekonomske poteškoće u Volfsburgu i debatu o zatvaranju fabrika:

"Ako pogledate globalnu auto-industriju, ovo se stalno iznova dešavalo. Pogledajte Ford i General Motors, morali su da zatvore svoje pogone u Sjedinjenim Državama. Nissan je takođe značajno pao."

Ako konkurencija raste, kao što je sada slučaj sa električnim automobilima iz Kine, onda to neće ostati bez posledica, kaže Takahaši.

Toyota

Japanski proizvođači trenutno su uspešni i zbog njihove tradicionalno izuzetno isplative proizvodnje.

Japanska filozofija života i rada zvana "kaizen" je još uvek sastavni deo genetskog koda kompanija poput Toyote.

"Ni dana bez poboljšanja", to je moto.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: