Aktuelno 0

23.09.2024.

10:25

Zlatni standard za sve posle njega: Kako je reli "stvorio" legendarni Ford Focus VIDEO

Originalni Ford Focus bio je revolucionaran automobil, i pokazao da će Ford postati "zlatni standard" za male automobile u novom milenijumu.

Izvor: Index

Zlatni standard za sve posle njega: Kako je reli "stvorio" legendarni Ford Focus VIDEO
EPA/REPORTER IMAGES

Podeli:

Fordovi inženjeri bili su opsednuti načinom na koji se Focus vozi, a rezultat je bio toliko dobar da je prisilio konkurenciju da podigne svoje standarde. 

Ono što je Focus učinilo pravim herojem među entuzijastima bilo je reli takmičenje. Ford je angažovao M-Sport da izgradi "čudovište" sa pogonom na sva četiri točka i aktivnim diferencijalom za Svetsko prvenstvo u reliju (WRC), i platili su Kolina Mekreja i Karlosa Sainca da ga voze.

U novom snimku za Hagerty, Henri Kečpoul provodi neko vreme u bivšem Saincovom Focus WRC modelu, i objašnjava šta je ovaj automobil činilo toliko posebnim.

Iako prva generacija Focusa WRC nikada nije osvojila šampionsku titulu, Mekrej je sa ovim automobilom ostvario niz nezaboravnih pobeda na relijima, dok je Sainc dodao dve pobjede. Mekrej je napustio WRC 2003, a novi Fordov vozač Marko Martin ostvario je još pet pobeda s ovim automobilom.

Poput ostalih WRC automobila, Focus je bio tehničko čudo, s aktivnim srednjim i prednjim diferencijalima i šestostepenim sekvencijalnim menjačem uparenim sa jedinstvenom kratkom ručicom. 

Focus WRC imao je utjecaj i na putnički model Focus RS, zahvaljujući radu Ričarda Pari-Džounsa. Ovaj Velšanin i veliki zaljubljenik u reli je zaslužan za preokret Fordove proizvodnje na kraju prošlog i početku ovog veka, a Focus je bio njegovo remek-delo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: