Aktuelno 0

22.09.2024.

20:30

Jeep cilja milion, ali kako to postići?

Američki brend je prošle godine prodao samo 643.000 vozila, što je znatno manje od rekordnih 973.000 koliko je isporučeno u 2018.

Izvor: B92.net

Jeep cilja milion, ali kako to postići?
Nenad Ćosić

Podeli:

Jeep je jedan od najpoznatijih američkih automobilskih brendova, ali njegovi nedavni rezultati nisu dorasli tom nasleđu.

Uprkos svom snažnom prisustvu, brend se suočio sa teškom realnošću - pet uzastopnih godina pada prodaje. Pad se nastavio i 2024. godine, pri čemu je prodaja pala za još 9% u prvoj polovini godine.

Sada je pritisak na izvršnog direktora Antonija Filosa da izvuče Jeep iz spirale pada i preokrene stvari.

Da bi se ovo desilo, Jeep počinje da snižava cene svojih modela, uvodi nove podsticaje i finansiranje sa kamatom od 0%, i povećava potrošnju na marketing i oglašavanje.

Jeep

Iako je još rano, strategija obećava: Jeep je prijavio rast prodaje od 28% prošlog meseca u poređenju sa avgustom 2023. i porast prodaje u julu od 55% u odnosu na prethodnu godinu.

Jeep je prošle godine isporučio nešto manje od 643.000 vozila, što je veliki pad u odnosu na 973.000 koliko je prodao u 2018, što je najbolja godina u istoriji kompanije.

Cilj nije samo da se ponovo dostigne taj broj, već da se nadmaši i ostvari prodaja od milion vozila godišnje.

Ipak, postoji jedna velika prepreka. Visoke cene rasteruju kupce.

Jeep

U 2020. prosečan novi Jeep se u SAD prodavao za manje od 40.000 dolara, ali je prosečna cena transakcije sada porasla na čak 54.811 dolara.

Jeep je takođe prošle godine prekinuo proizvodnju modela Renegade i Cherokee, smanjivši pokrivenost tržišta sa oko 80 procenata na samo 45 procenata.

Šef kompanije je uveren da može da ispravi stvari. Brend se sprema da zameni Cherokee, predstavi potpuno električni Wagoneer S u narednih 6 meseci i predstavi plug-in hibridne verzije modela Wagoneer i Grand Wagoneer.

Robustan, terenski EV pod nazivom Recon je takođe u pripremi.

Takođe se ulažu napori da se poboljša kvalitet i pouzdanost modela Jeep, pa je zato lansiranje modela Wagoneer S i Recon odloženo za četiri do šest nedelja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: