Aktuelno 3

19.09.2024.

18:00

Izabran kamion godine, trijumfovali Nemci FOTO

Pobednik je impresionirao žiri svojom modernom tehnologijom pogona, visokom energetskom efikasnošću i dometom od 500 kilometara bez dopunjavanja.

Izvor: B92.net

Izabran kamion godine, trijumfovali Nemci FOTO
Mercedes

Podeli:

Specijalizovani novinari za komercijalna vozila iz 24 evropske zemlje proglasili su električni Mercedes-Benz eActros 600 za međunarodni kamion godine 2025.

Mercedes

Ovo je najvažnija nagrada u industriji, a u obrazloženju, žiri je pohvalio "inovativni, sveukupni tehnološki koncept kamiona na duge relacije, koji je impresionirao svojom modernom tehnologijom pogona, visokom energetskom efikasnošću i dometom od 500 kilometara bez dopunjavanja".

To je i potvrđeno tokom događaja "eActros 600 European Testing Tour 2024" – više od 15.000 kilometara dugom, potpuno električnom razvojnom putovanju kroz ukupno 22 zemlje, sa 40 tona masom vučnog voza.

Na celoj trasi dva kamiona su se punila isključivo na javnim stanicama za punjenje.

O modelu

Mercedes eActros 600 za dugolinijski transport imao je svoju svetsku premijeru krajem 2023. godine.

Veliki kapacitet baterije od preko 600 kilovat sati – otuda i oznaka modela 600 – i nova, posebno efikasna električna pogonska osovina razvijena u kompaniji omogućavaju električnom kamionu da postigne domet od 500 kilometara bez dopunjavanja.

Mercedes

Ovaj domet se postiže u veoma realnim i praktičnim uslovima sa masom vučnog voza od 40 tona, a može se i značajno premašiti u zavisnosti od stila vožnje i rute. eActros 600 će čak moći da pređe i preko 1.000 kilometara dnevno.

Dopunjavanje tokom zakonskih pauza vozača – čak i bez megavatnog punjenja – ovo omogućava, pod uslovom da su opcije punjenja dostupne. Pored CCS punjenja do 400 kW, eActros 600 će kasnije omogućiti i megavatno punjenje (MCS).

Mercedes

Vizuelno, električni kamion karakteriše novi, minimalistički dizajn sa jasnim linijama i aerodinamičnim oblikom.

U pogledu profitabilnosti za operatere voznog parka, električni kamion će postaviti nove standarde i dugoročno zameniti većinu dizel kamiona u važnom segmentu dugolinijskog transporta, tvrde u Mercedesu.

Mercedes

Srž koncepta električnih Mercedes-Benz kamiona za transport na velike udaljenosti je da ponudi kupcima transportno rešenje koje obuhvata tehnologiju vozila, konsalting, infrastrukturu za punjenje i usluge sa novim brendom TruckCharge.

Mercedes-Benz Trucks će proslaviti početak serijske proizvodnje eActros 600 krajem novembra ove godine u fabrici Mercedes-Benz u Vertu.

Prva eActros 600 vozila za kupce biće proizvedena i registrovana pre kraja 2024.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: