Aktuelno 9

18.09.2024.

16:30

Lancia se vraća u reli! Objavljene specifikacije automobila

Lancia se vraća reliju sa Ypsilon Rally 4 HF, automobilom koji pokreće trocilindarski 1.2-litarski turbo motor sa četiri ventila po cilindru i 212 "konja".

Izvor: Revijahak, B92

Lancia se vraća u reli! Objavljene specifikacije automobila
Lancia

Podeli:

Lancia i reli su decenijama bili praktično sinonimi Modeli kao što su Fulvia, 037, Stratos, Delta S4 iz grupe B i Delta iz grupe A ušli su u istoriju.

Onda se sve odjednom prekinulo. Lancia je nestala iz reli takmičenja, a skoro je isčezao i ceo brend, koji je dugo u koncernu Fiat bio nešto kao neželjeni gost na žurci.

Međutim, Stellantis odlučio je da revitalizuje brend, predstavljena je nova Lancia Ypsilon, a sada i reli verzija.

Nije Lancia ta koja će se takmičiti u najjačoj kategoriji, ali svaki povratak je dobra vest.

Lancia se vraća reliju sa  modelom Ypsilon Rally 4 HF, automobilom koji pokreće trocilindarski 1.2-litarski turbo motor sa četiri ventila po cilindru i 212 KS.

Snažni model ima pogon na prednje točkove, petostepeni manuelni menjač i mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Lancia

Boje podsećaju na Delte pod pokroviteljstvom Martnija, koje su osvajale svetska prvenstva osamdesetih i ranih devedesetih.

Dvostruki svetski šampion, legendarni Italijan Miki Biasion, učestvovao je u razvoju novog modela.

Konačno, predstavljen je i "civilni" model za javne puteve, Ypsilon HF.

Uz električni Ypsilon, biće dostupna i sportska verzija. Ypsilon HF pokreće električni motor od 280 KS koji omogućava ubrzanje od 0-100 km/h za samo 5,8 sekundi.

Sa svojom spuštenom "šasijom", širim tragom točkova i mišićavim dizajnom, Ypsilon HF predstavlja posvetu kultnim modelima iz bogate Lancia prošlosti.

Automobil će biti lansiran u maju 2025. godine.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: