Aktuelno 30

17.09.2024.

13:00

Da li start-stop sistem uništava motor i akumulator?

Situacija nije jednostavna.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Da li start-stop sistem uništava motor i akumulator?
Shutterstock/Minerva Studio

Podeli:

Start-stop sistem funkcioniše jednostavno. Kada se zaustavite i izbacite menjač "iz brzine", ovaj sistem ugasi motor, a čim pritisnete kvačilo kako biste ubacili u "prvu" on startuje motor, piše sajt Polovni automobili.

Time se prekida trošenje goriva dok auto stoji u mestu. Navodno ovako može da se uštedi 3% do 10% goriva.

Situacija nije jednostavna. Opisaćemo u kojim situacijama start-stop sistem neće raditi. Mogu da postoje velike razlike kod različitih automobila.

Shutterstock/Tudor Alexandru

Vozače najviše brine mogućnost kvarova zbog učestalog paljenja i gašenja motora. Hladan start je jedna od najgorih stvari koja se dešava motoru. Pritom anlaser (starter) umesto 5 puta dnevno treba da pokrene motor npr. 100 puta dnevno, a da ne govorimo o akumulatoru koji treba da obezbedi dovoljno struje za ovoliki broj startovanja motora.

Ostaje i pitanje šta se dešava kada se motor ugasi, a nastave da rade farovi, brisači, radio, grejači zadnjeg stakla i retrovizora...

Anlaser

Pošto anlaser kod auta sa start-stop sistemom mora da pokrene motor neuporedivo više puta, konstruisan je tako da izdrži mnogo više startovanja.

Kod nekih vozila je čitav sistem za startovanje drugačiji, pa proizvođači tvrde da vozači ne moraju da brinu po ovom pitanju.

Kako akumulator uspe da napaja sve potrošače čak i kada je motor ugašen?

Mnogi vozači brinu da će akumulator brzo da strada ukoliko motor ne radi, ali zato rade potrošači kao što su svetla, multimedija, brisači, grejači retrovizora i vetrobrana, i slično. Međutim, konstruktori start-stop sistema su mislili na ovaj problem.

Na prvom mestu, automobili sa start-stop sistemom koriste posebne akumulatore koji su prilagođeni upravo ovakvim uslovima. Istina, zato jesu osetno skuplji. 

Na drugom mestu, ovaj sistem prati stanje akumulatora i čim vidi da mu je napunjenost pala ispod određene granice, startovaće motor.

Na trećem mestu, postoje razlike u punjenju ovih akumulatora u odnosu na klasične.

Mogu li da stavim običan akumulator u auto sa start-stop sistemom?

Ne - to ne treba raditi iz više razloga.

Istina, običan akumulator može da posluži u slučaju nužde, pošto može doći do raznih negativnih privremenih i trajnih posledica u zavisnosti od vrste i karakteristika akumulatora, kao i od automobila, odnosno programa koji kontroliše rad start-stop sistema.

Postoje klasični (osnovni) start-stop sistemi koji koriste EFB akumulatore, kao i napredni sistemi u vozilima sa regenerativnim kočenjem (prilikom kočenja se puni akumulator) koji koriste AGM akumulatore.

Nećemo sada objašnjavati razlike u odnosu na klasične akumulatore. Oni jednostavno zahvaljujući svojoj konstrukciji mogu da podnesu uslove punjenja i pražnjenja koji bi vrlo brzo uništili klasičan akumulator.

Dakle:

a) Klasičan akumulator može vrlo brzo da strada u autu sa start-stop sistemom. U tom slučaju biće vrlo teško da ostvarite garanciju na njega, čak i ako sakrijete činjenicu da ste ga koristili u automobilu sa start-stop sistemom.

b) Idealno, sistem koji prati akumulator (battery management system - BMS) prepoznaje da je u autu neodgovarajući akumulator i prilagođava start-stop sistem njegovim slabijim mogućnostima. 

Na primer, prilikom zaustavljanja i gašenja motora, automatski će se isključivati neke nepotrebne funkcije (npr. grejanje sedišta i slično).

c) Sistem koji prati akumulator takođe može i u potpunosti da deaktivira start-stop sistem, kako bi sprečio uništenje samog akumulatora i održao auto u voznom stanju. U praksi to znači da se auto uopšte neće gasiti kada se zaustavite.

d) Zbog nekompatibilnosti akumulatora i drugih uređaja i sistema, uključujući sistem za punjenje, čak i uz deaktiviranje start-stop sistema može da dođe do drastičnog skraćenja životnog veka akumulatora.

e) Najgori scenario je da dođe do fizičkog oštećenja akumulatora (pucanja), mada nam nije poznato da je bilo takvih slučajeva.

Kako start-stop sistem radi?

Rad start-stop sistema zavisi od mnogo faktora. Stoga nije retkost da neki vozači misle da im start-stop sistem ne radi kako treba, pošto ne isključuje motor svaki put kada se zaustave ili ga povremeno pali dok su zaustavljeni.

Ovaj sistem prima informacije od brojnih senzora i drugih sistema, pa kompjuter na osnovu tih informacija odlučuje kada da gasi i pali motor, ali to ćemo detaljnije objasniti u posebnom tekstu. 

Motor se upalio iako ja i dalje stojim na semaforu - zašto?

Postoje razne situacije kada ovaj sistem može da startuje motor dok vi čekate na semaforu i uopšte ne očekujete da do toga dođe. Razlozi mogu da budu razni:

a) Pomerili ste volan (kod nekih je dovoljno i minimalno pomeranje)
b) Porasla/pala je temperatura u kabini, pa je neophodno (pojačati) hlađenje/grejanje
c) Akumulator se ispraznio do granice na kojoj treba da počne da se puni (ovo se dešava naročito ako imate istovremeno uključeno mnogo potrošača)
d) Podigli ste nogu sa kočnice
e) Nalazite se na blagoj nizbrdici, podigli ste nogu sa kočnice i auto je lagano krenuo napred

Često gašenje motora će dovesti do lošeg podmazivanja i bržeg habanja svih delova motora?

Vozače brine prestanak podmazivanja kada se motor ugasi. Smatraju da je čak i taj kratak period dovoljan da se "istisne" tanak sloj ulja između površina koje se dodiruju.

Stručnjaci kažu da nema razloga za brigu, pošto najviše habanja izaziva hladan start - kada motor duže nije radio, ulje se ohladilo i "iscedilo". Zato gašenje i paljenje motora sa pauzama od 10/20/30 sekundi kada je motor na radnoj temperaturi ne predstavlja nikakav problem.

Osim toga, u ovim automobilima se zato koriste posebna ulja sa dodacima koji obezbeđuju da se ulje duže zadrži na površinama koje treba da štiti.

Hoće li se uništiti turbo punjač zbog čestog gašenja motora?

Već dugo postoje turbo punjači sa vodenim hlađenjem. Oni koriste rashladnu tečnost (antifriz) koja hladi i motor.

Kada start-stop sistem ugasi motor i turbina se zaustavi, električna pumpa za vodu (tzv. vodena pumpa) nastavlja da radi, tako da voda cirkuliše i kroz motor i kroz turbo punjač, čime se sprečavaju nagli "lokalni" skokovi temperature i sagorevanje ulja koje podmazuje ležajeve turbo punjača.

Čak i uz vodeno hlađenje turbo punjača, start-stop sistem može da odloži gašenje motora kada se zaustavite ukoliko ste pre toga vozili oštro, pa odluči da je ipak potrebno da motor radi još neko vreme kako bi se sve malo "smirilo" i rashladilo.

Napomenimo još da turbo punjače sa vodenim hlađenjem ne koriste samo automobili sa start-stop sistemom, već i oni bez njega, naročito benzinci.

Da li je moguće trajno ugasiti start-stop sistem?

Ne - nije nam poznat nijedan model kod kojeg je moguće trajno ugasiti ovaj sistem.

Postoji opcija da ga privremeno deaktivirate pritiskom na dugme, ali on će se ponovo aktivirati kada sledeći put okrenete ključ da upalite auto.

Postoje trikovi za trajnu deaktivaciju, ali to ćete morati sami da istražite.

Zaključak

Imajte u vidu da se start-stop sistemi konstantno unapređuju, tako da ako ste vozili neki auto koji je bio među prvima sa start-stop sistemom i sa njim imali veoma loše iskustvo, nemojte na osnovu njega "proglasite" start-stop sistem za nepotrebnu igračku koja služi samo da bi se povećala cena automobila.

Jednostavno, noviji automobili sa savremenijim start-stop sistemima mogu da se ponašaju znatno drugačije u odnosu na te starije.

Ukoliko već imate auto sa ovim sistemom ili planirate da ga kupite, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu automobila i dobro se upoznajte sa detaljima njegovog funkcionisanja.

Tako ćete znati šta da očekujete u različitim situacijama i poštedećete sebe nervoze i sumnje da se nešto pokvarilo.

Podeli:

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: