Aktuelno 7

14.09.2024.

13:59

Prvi vozač ikada kažnjen zbog alkohola vozio je – električni taksi

Šta mislite, koliko je trebalo vozačima da, nakon izuma automobila, počnu njima da upravljaju pod uticajem alkohola?

Izvor: Autonet

Prvi vozač ikada kažnjen zbog alkohola vozio je – električni taksi
Profimedia

Podeli:

Odgovor je - ne dugo. Ta ilegalna i vrlo opasna praksa, koja nažalost živi i do današnjih dana, svoju je "premijeru" na svetskoj sceni imala pre 127 godina.

Prvi vozač za kog je zabeleženo da je kažnjen zbog vožnje u pijanom stanju, bio je izvesni taksista Džordž Smit. Incident se desio 10. septembra 1897. godine u Londonu.

Smit je bio jedan od prvih tek 12 vozača novih taksija, a zanimljivo je da su išli na električnu energiju.

Smit se svojim taksijem zaleteo u jednu zgradu, a policija ga je "od oka" procenila kao pijanog, uhapsila i na kraju je morao da plati kaznu od 20 šilinga. 

Zanimljiva je i priča o samom automobilu koji je Smit vozio - bio je to električni taksi marke Bersey i nadimka "kolibri", prvi ikada tog tipa. 

Imao je elektromotor snage tek 2,2 kW, proizvođača Johnson-Lundell, postizao je najvišu brzinu od 19 km/h i mogao je, uz vozača, da prevozi dvoje putnika. Baterije su imale masu od 711 kg, a omogućavale su domet od oko 50 kilometara sa jednim punjenjem.

Flota taksija na svojm je vrhuncu brojala 75 vozila, ali povučeni su iz upotrebe nakon samo dve godine zbog tehničkih kvarova, negativne percepcija javnosti, ali i protivljenja kočijaša-taksista, koji su tada vladali tržištem. 

Nakon gašenja projekta električnih taksija Bersey 1899. godine, prvi sledeći taksi na električni pogon u Londonu se pojavio tek 2019. godine. Bio je to model Nissan e-NV200 Dynamo, koji se na ulicama engleske prestonice zadržao oko tri godine.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: