Aktuelno 26

12.09.2024.

13:42

Evropa "pomilovala" Kinu: Brisel spustio loptu

Carine na električne automobile proizvedene u Kini i prodate u Evropi, po drugi put se prilagođavaju.

Izvor: Revijahak

Evropa "pomilovala" Kinu: Brisel spustio loptu
MG promo

Podeli:

Najniža carinska stopa pripala je Tesli - smanjuje se sa 9% na 7,8% uz uobičajenu uvoznu stopu od 10% kojoj podležu svi automobili. 

Istovremeno, najavljuje se da će Geely imati carine od 18,8% umesto 19,3%. Odluka koja stoji iza smanjenja, navodno je nova informacija koju su proizvođači automobila podelili sa istražnim telima Evropske komisije. 

Carine BYD-a ostaju nepromenjene na 17% dok će SAIC Motors (vlasnik MG-ja), koji je odlučio da ne sarađuje sa istražiteljima EU, dobiti blago smanjenje sa 36,6% na 35,3%.

Ostale kompanije koje sarađuju u istragama dobiće paušalnu carinu od 20,7%. Evropska unija tvrdi da Kina subvencioniše svoje proizvođače električnih vozila, i da to evropske proizvođače dovodi u nepovoljan položaj.

Kina je shvatila da je EU ozbiljna u vezi sa carinama, pa sada želi da pregovara o pronalaženju odgovarajućeg rešenja. U saopštenju, zamenik kineskog ministra trgovine Li Fej rekao je: "Kina je spremna da nastavi blisko da sarađuje sa evropskom stranom kako bi se postiglo rešenje koje zadovoljava zajedničke interese obeju strana, i u skladu je sa pravilima Svetske trgovinske organizacije".

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: