Aktuelno 5

12.09.2024.

15:15

Da li nam sada preti nestašica novih automobila?

Ako nivo prodaje e-vozila ostane nepromenjen, evropska auto-industrija mogla bi da bude primorana da plati do 15 milijardi evra kazni ili da odustane od proizvodnje više od 2,5 miliona novih vozila.

Izvor: Revijahak, B92

Da li nam sada preti nestašica novih automobila?
Shutterstock/lumen-digital

Podeli:

Smanjenje emisije CO2 u 2025. je u centru brige proizvođača automobila u Evropi. Zbog uvođenja novog praga za smanjenje emisija i pada prodaje električnih vozila, procene koje je otkrio Luka de Meo, predsednik Renault grupe i Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), sugerišu da bi sektor mogao da se suoči sa kaznama i do 15 milijardi evra!

Luka de Meo je upozorio evropske vlasti na ciljeve smanjenja emisije CO2 postavljene za 2025. godinu. On je objasnio:

"Već se spremamo za 2025. jer primamo porudžbine za automobile koje ćemo isporučiti. Prema našim proračunima, ukoliko nivo prodaje električnih vozila ostane nepromenjen, evropska automobilska industrija mogla bi da bude primorana da plati do 15 milijardi evra kazni ili da odustane od proizvodnje više od 2,5 miliona novih vozila."

Važno je reći da je trenutni nagli pad prodaje električnih vozila naveo proizvođače da povećaju marketing i prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovakva situacija dovodi do povećanja prosečnog nivoa CO2 po (prodatom) automobilu.

Iako hibridna vozila mogu malo da smanje emisiju CO2, ona ne mogu da nadomeste pad prodaje električnih vozila, jer su emisije hibrida uglavnom iznad propisanih granica (osim plug-in hibrida), saopštio je Frans Inter.

Moguć scenario: haos na tržištu i nestašice novih vozila

Smanjenje emisije CO2, nametnuto uredbom CAFE (Corporate Average Fuel Economy), drastično će se povećati od 1. januara 2025. godine.

U 2025. propisi CAFE predviđaju dalje smanjenje praga emisije ugljen-dioksida, postavljajući cilj od 81 g/km, u poređenju sa 95 g/km, koji važi sada i za poslednje tri godine.

Osnovni cilj ovog evropskog modela je smanjenje prosečne stope emisije CO2 novih prodatih vozila, sa ambicijom da do 2030. godine dostigne 50 g/km.

Da bi ispunili ove ciljeve, proizvođači automobila će morati da ostvare prosečan miks prodaje od 25% električnih vozila do sledeće godine.

To je ambiciozan cilj, posebno na tržištu koje sve više odbija električna vozila.

"Moramo da dobijemo malo fleksibilnosti", rekao je Luka de Meo i dodao da je postavljanje rokova i kazni bez pružanja mogućnosti prilagođavanja pravila veoma opasno.

Malo je verovatno da će proizvođači automobila moći da podnesu novi porez na CO2 i plate milijarde evra kazni.

Drugo rešenje koje su zamislili proizvođači bilo bi smanjenje proizvodnje vozila u Evropi za 2,5 miliona jedinica, što bi moglo dovesti do haosa na tržištu i nestašice novih vozila.

Ovako nametnuti pad proizvodnje i prodaje mogao bi se posmatrati kao reakcija auto-kompanija ako Evropska komisija ne odgovori pozitivno na upozorenje automobilske industrije.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: