Aktuelno 21

10.09.2024.

17:42

Kinezi imaju motor koji menja igru: Ideja nije nova, ali su je usavršili

Kineski proizvođač Guangzhou Automobile Group (GAC) predstavio je novi linijski električni motor, koji može da se ugradi u točkove automobila.

Izvor: Revijahak

Kinezi imaju motor koji menja igru: Ideja nije nova, ali su je usavršili
GAC

Podeli:

Glavna funkcija ovog elektromotora je da se može ugraditi u točak automobila, a proizvođači mogu potpuno da uklone pogonske osovine i druge delove kako bi pogonski sklop bio kompaktniji.

Motor navodno ide sve do 30.000 o/min pri najvećoj brzini, što je više od električnih motora koji se danas koriste u električnim vozilima. Ecoticias javlja da je motor prilično mali, odnosno da teži samo 16,8 kg.

Jedan motor može da postigne do 201 KS (350 Nm obrtnog momenta). Zbog povećane efikasnosti i smanjenja mase komponenti, sistem ovih motora može da uštedi do 50 km energije u odnosu na klasične motore.

GAC planira da započne masovnu proizvodnju motora već početkom sledeće godine. Grupa takođe planira i integraciju sa raznim električnim vozilima prisutnim na tržištu. Ideja sa motorima u točkovima nije nova, ali GAC je očigledno pronašao formulu koja će funkcionisati.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: