Aktuelno 3

10.09.2024.

11:40

Jedna zemlja traži reviziju odluke EU o ukidanju benzinaca i dizelaša 2035.

"To je apsurdna odluka, diktirana ideološkom vizijom."

Izvor: Revijahak, B92

Jedna zemlja traži reviziju odluke EU o ukidanju benzinaca i dizelaša 2035.
Shutterstock/ddisq

Podeli:

Italijanski zvaničnici izjavili su da će plan Evropske unije da zabrani prodaju novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine morati da se razmotri ranije nego što je planirano.

"Zabrana se mora promeniti", rekao je ministar energetike Gilberto Piketo Fratin u subotu na marginama poslovnog foruma TEHA u Černobiju, na obali italijanskog jezera Komo.

Piketo Fratin je odluku EU nazvao apsurdnom i diktiranom ideološkom vizijom. Plan treba da se promeni kako bi odražavao različite tržišne realnosti usred usporavanja evropske auto industrije, dodao je on.

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso rekao je da bi procena napretka u ispunjavanju novih pravila, koja se očekuje 2026. godine, trebalo da bude obavljena početkom sledeće godine.

Zbog toga je potrebno ranije preispitivanje odluke EU da zabrani proizvodnju i prodaju novih benzinskih i dizel motora u zajednici od 2035. godine.

"U neizvesnom pejzažu koji utiče na nemačku automobilsku industriju, potrebna je jasnoća kako se ne bi dozvolio kolaps evropske industrije", rekao je Urso u Černobiju.

"Evropi je potrebna pragmatična vizija, ideološka je propala. Moramo to priznati", dodao je on, a prenosi Automotive News Europe.

Desničarska vlada Đorđe Meloni veruje da bi Evropska komisija trebalo da omogući državama članicama više slobode da izaberu tehnologiju koju žele da bi ispunile dogovorene ciljeve dekarbonizacije i podržava postepeniji odmak od tehnologije motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Italijanski zvaničnici su rekli da nisu protiv razvoja i proizvodnje električnih vozila, ali da bi ona trebalo da budu deo šire kombinacije automobilskih pogona.

Vladina koaliciona stranka Liga, koju predvodi zamenik premijera Mateo Salvini, spremna je da predloži zakon koji bi obavezao vladu Melonijeve da ukine zabranu, navodi se u saopštenju objavljenom u petak.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: