Aktuelno 42

08.09.2024.

13:39

Novi motor za automobile: Troši samo 1,5 litar na 100 km! VIDEO

Austrijsko-nemačka industrijska grupacija Obrist predstavila je dvotaktni motor prigodno nazvan Champagne Engine.

Izvor: Revijahak

Novi motor za automobile: Troši samo 1,5 litar na 100 km! VIDEO
OBRIST

Podeli:

Njegov naziv dolazi od načina kako motor radi, gotovo bez buke i bez prenosa vibracija. Proizvođač tvrdi da motor radi tako glatko da čaša šampanjca postavljena na njega ostaje nepokretna.

Champagne Engine ili Zero Vibration Generator (ZVG) kompaktni je dvotaktni motor koji se koristi isključivo za proizvodnju energije. Motor napaja pomoćnu bateriju koja teži 98 kg i sastoji se od cilindričnih ćelija koje su složene i izolovane u položaj kojim održavaju najpovoljnije temperaturne uslove.

Kapacitet je 17,3 kWh i povezan je direktno sa elektromotorom, tako da je potpuno odvojen od prenosa vozila. Ovaj sistem omogućava električni domet od otprilike 80 km (kad je baterija puna i kad ne radi benzinac), a to je mnogima dovoljno za većinu dnevnih putovanja. 

Uz to, motor je smešten u zvučno izolovanu kutiju i dizajniran da bude gotovo nečujan. Težak je 110 kg i proizvodi 45 kW, a radi u optimalnom rasponu broja obrtaja. Ima dve radilice koje se okreću u suprotnim smerovima kako bi se uklonile vibracije, a menjač je obložen gumom za smanjenje buke.

Obrist je ubacio ovu tehnologiju u HyperHybrid sistem koji integriše Champagne Engine sa rezervnom baterijom. Rezultat je da se automobil uvek kreće sa električnim pogonom i puni gorivom na tradicionalan način. 

Tehnički, ova arhitektura odgovara arhitekturi električnog automobila sa produženim dometom. Prema kopmaniji, ova konfiguracija smanjuje zabrinutost oko dometa 100% električnih vozila jer vozilo može da se koristi sa bilo kojim konvencionalnim gorivom (benzin ili sintetika).

Najbolje od svega je što se ostvaruje potrošnja od oko samo 1,5 litra na 100 km, što vozilu daje domet od 1000 km između odlaska na benzinsku pumpu ili priključivanja na punjač. Obrist grupa tvrdi da je HyperHybrid sistem spreman za proizvodnju.

Podeli:

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: