Aktuelno 29

06.09.2024.

16:12

Ukida se zeleni karton za ulazak u Severnu Makedoniju

Srbi neće više morati da kupuju zeleni karton za ulazak u Severnu Makedoniju, Moldaviju i Albaniju.

Izvor: Kurir.rs

Ukida se zeleni karton za ulazak u Severnu Makedoniju
Shutterstock/Mircea Moira

Podeli:

Ovaj trošak za građane Srbije, ali i državljane ostalih članica CEFTA sporazuma trebalo bi da se ukine, kaže za Kurir Zdravko Ilić, stručnjak za trgovinu uslugama u CEFTA Sekretarijatu u Briselu.

Srbija je iskoristila svoju ulogu predsedavajućeg Ceftom koju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Moldavija, Crna Gora i kada se usvoji ovaj predlog to će biti veliki rezultat srpskog predsedavanja.

"Plan nam je da u naredne dve godine skinemo administrativni trošak za zeleni karton u regionu koji imaju svi naši državljani prilikom ulaska, recimo, u Severnu Makedoniju. Iako već imaju uplaćeno osiguranje za svoj automobil, ipak moraju da izdvoje određeni novac. Pritom vi ne plaćate nikakvo osiguranje, već potvrdu da imate osiguranje", rekao je Ilić za Kurir.

Ilić objašnjava da ako putujete, na primer, na Island preko Mađarske niko vam neće tražiti zeleni karton, ali ako hoćete u Grčku na more ne možete da prođete kroz Severnu Makedoniju bez ovog papira:

"Napravili smo plan i stavili ga na sto. Nadamo se da će on biti usvojen. Dali smo rok dve godine, ali mislim da bi to moglo da se dogodi i pre. U načelu je sve dogovoreno, a na predstojećem ministarskom sastanku u decembru bi trebalo sve da bude i zvanično potvrđeno".

Sve je počelo u Sofiji 2020. i ukidanje zelenog kartona nije bio predlog Sekretarijata već upravo jedne od vlada zemalja članica Cefte.

"Mi smo dalje analizirali stanje i razgovarali sa Evropskom asocijacijom za osiguranje vozila kako je moguće rešiti ovaj problem. U Srbiji je to deo registracije, ali nije u svim zemljama. Postoje strane kod kojih registrovan auto ne znači automatski i da je osiguran. Njihov sistem jednostavno tako ne funkcioniše", kaže Ilić.

Predlog je, kako Ilić dodaje dogovoren u formi preporuke Zajedničkog odbora Cefte.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: