Aktuelno 7

06.09.2024.

20:54

Zabeležena 36. smrt izazvana istim kvarom: Povučeno 100 miliona vozila

Dobro su poznati incidenti sa Takata vazdušnim jastucima u automobilima, a nedavno je stigla i vest da je zabeležena 28. smrt u SAD za koju je okrivljena ova tehnologija.

Izvor: B92

Zabeležena 36. smrt izazvana istim kvarom: Povučeno 100 miliona vozila
Honda

Podeli:

Ova smrt dogodila se, zapravo, 2018. godine, ali su o njoj tek sada izvestili iz američke Nacionalne administracije za bezbednost puteva (NHTSA).

Kako se navodi u saopštenju, vozač automobila Honda Civic poginuo je u Alabami zbog pokvarenog mehanizma za aktiviranje vazdušnih jastuka. Inače, ovo jeste 28. smrt zabeležena u SAD, ali ako posmatramo globalno, bilo ih je najmanje 36, uključujući i Maleziju i Australiju.

Honda kaže da je Civic koji je završio u sudaru "išao velikom brzinom" i da je zbog toga teško odlučiti šta je zapravo uzrok vozačeve smrti.

Takatini mehanizmi za pokretanje vazdušnih jastuka (inflatori) sadrže amonijum-nitrat čiji nivo može opasti tokom vremena zbog vrućine ili vlage. U slučaju sudara, vazdušni jestuk se može prejako aktivirati, a delići metalne obloge lete po kabini.

Više od 100 miliona vozila sa potencijalno eksplozivnim Takata vazdušnim jastucima povučeno je širom sveta u protekloj deceniji - Honda ih je koristila više nego bilo koji brend, a kažu da su zamenili ili zabeležili više od 95% vozila u kojima se nalaze.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: