Aktuelno 17

05.09.2024.

17:55

Kinezi previše moćni: Strane marke u problemu

Udeo stranih prozvođača automobila na kineskom tržištu se u poslednje dve godine smanjio sa 53% na 33%.

Izvor: Tanjug

Kinezi previše moćni: Strane marke u problemu
Xpeng

Podeli:

Kako se navodi, kineska državna podrška za lokalne kompanije i rast konkurencije su dovele do smanjenje udela stranih kompanija, a pre svega su to Toyota, Mitsubishi, američki General Motors, Volskwagen i Tesla.

Udeo kineskih kompanija posebno raste na tržištu električnih vozila gde sada čini 40 odsto ukupne prodaje EV u toj azijskoj zemlji.

Prema podacima Kineskog udruženja za putnička vozila, prodaja VW vozila u Kini je u drugom kvartalu 2024. pala za 19% međugodišnje, prodaja BMW-a za četiri odsto, vozila GM za 29% , i Toyote za 20%.

Nova generacija kineskih potrošača ima mnogo više poverenja u lokalne brendove nego njihovi roditelji koji su preferirali zapadnu robu.

Odrasla je nova generacija Kineza koja je navikla da kupuje stvari preko Alibabe i da komunicira preko kineske platforme WeChat, tako da kineski brendovi kod njih više ne izazivaju negativnu konotaciju, prenosi Komersant.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

21 h

Podeli: