Aktuelno 5

04.09.2024.

21:31

Pravi fijasko: Toyota osvojila samo 1 zvezdicu na čuvenom testu! VIDEO

Iako je obično poznata po izdržljivim i pouzdanim automobilima, Toyota ovim testom nije to i dokazala.

Izvor: Motor1

Pravi fijasko: Toyota osvojila samo 1 zvezdicu na čuvenom testu! VIDEO
LatinNCAP

Podeli:

Na poslednjem NCAP testu za region Južne Amerike i Kariba (Latin NCAP), model Toyota Raizen ostvario je više nego razočaravajuć rezultat - osvojio je svega jednu zvezdicu.

Ovaj automobil, koji se prodaje i kao Subaru Rex ili Perodua Ativa, na "kraš testu" bezbednosti prošao je veoma loše. Konkretno, u pitanju je bio model za Indoneziju, ali ovo svakako ne bi smelo da se desi nijednom modelu renomirane marke kakva je Toyota.

Zanimljivo je da Raizen u Indoneziji dolazi samo sa dva vazdušna jastuka, dok isti model u Meksiku, na primer, ima čak šest - dva spreda, dva sa strane, i dva u vidu "zavesa".

Stručnjaci iz NCAP-a rekli su da je Raize "pokazao nestabilnu strukturu prilikom čeonog sudara, i samo marginalnu zaštitu za grudi vozača". Inače, test čeonog sudara izvršen je pri brzini od oko 65 km/h.

Osvrćući se na generalno loš rezultat ovog modela, Raize je dobio kritike i od strane predsednika NCAP-a za ovaj region, Stefana Brodzijaka.

"Razočaravajuće je što Toyota ponovo prodaje automobile slabe bezbednosti, kao što je Raize, za pojedine zemlje regiona. Znamo da mogu da odrade stvari mnogo bolje kada je bezbednost u pitanju, pa ih pozivamo da ponovo razmisle o strategiji za opremu automobila", saopštio je Brodzijak-

Alehandro Furas, generalni sekretar, rekao je da "Južnoamerički NCAP apeluje na Toyotu da promeni pristup, i da unapredi bezbednosnu opremu u automobilima, kao i da šalje svoja vozila redovno na testove kako bi vozači znali šta mogu da očekuju".

Raize je samo jedan od nekoliko novih automobila koji su u poslednje vreme razočarali na testovima bezbednosti. Krajem prošle godine Australazijski program za procenu novih automobila (ANCAP) dao je za MG5 i Mahindra Scorpio ocenu od nula zvezdica. Takođe, sredinom 2023. godine, Citroen C3 je takođe "zaradio" nula zvezdica od Južnoameričkog NCAP-a. 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Podeli: