Aktuelno 5

04.09.2024.

16:37

Sve gotovo za 25 sekundi: Kradljivci auto-delova pronašli novu metu

Lopovi postaju sve dovitljiviji u svojim nastojanjima da se dokopaju delova automobila koje je lako preprodati.

Izvor: El Pais

Sve gotovo za 25 sekundi: Kradljivci auto-delova pronašli novu metu
Shutterstock/fongbeerredhot

Podeli:

Već dugo, ne kradu se samo celi automobili, već oni delovi koje je lako skinuti i zatim brzo pobeći. To uključuje katalizatore, ili, na primer, rezervne točkove.

Sada, kriminalci imaju novu metu - vrata prtljažnika, odnosno gepeka.

Glavni razlog za ovo jeste činjenica da moderna vozila pozadi, upravo na vratima prtljažnika, imaju kamere visoke tehnologije radi lakšeg parkiranja. Lako ju je rastaviti, pa zato mnogo vredi na crnom tržištu.

Zamena prtljažnika je iznenađujuće skupa, pa je u slučaju krađe na velikom gubitku ne samo vozač, već i osiguravajuće društvo, a dodatna neprijatnost jeste i to što zamena dugo traje.

Ovaj trend krađe vrata prtljažnika do sada je u najvećoj meri zabeležen u Italiji i SAD, gde je policija upozorila vlasnike automobila da obrate posebnu pažnju na to. Ovo naročito važi za pikapove, gde lopovima treba manje od 25 sekundi da rastave vrata i ponesu ih sa sobom.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Podeli: