Aktuelno 2

04.09.2024.

9:48

Kada nam sve preti zatvor: Da li moramo da čuvamo uplatnice za saobraćajne kazne? VIDEO

Jednoj Beograđanki policija je u pola noći zakucala na vrata sa nalogom za privođenje jer je, prema njihovoj evidenciji, imala neplaćenu saobraćajnu kaznu.

Izvor: B92

Izvor: Prva

Kada nam sve preti zatvor: Da li moramo da čuvamo uplatnice za saobraćajne kazne? VIDEO

Podeli:

Za ovu Beograđanku priča ima srećan kraj, jer se na kraju ispostavilo, da uplata samo nije bila proknjižena. Međutim, postavlja se sledeće pitanje: da li smo u obavezi da čuvamo uplatnice za saobraćajne kazne jer nas isto može zadesiti, ili je u pitanju bio usamljen slučaj?

"Pošto su u pitanju saobraćajni prekršaji, možete se oslanjati na zastarelost u smislu godine ili dve dana, ali moj savet je uvek da se uplatnica dostavi sudu. Imate broj predmeta, i to možete preporučenom pošiljkom il na pisarnicu suda", rekao je za Prvu TV Nemanja Rodić, advokat.

"Potrebno je minimalno vremena, a velika komplikacija može nastati ako ne dostavite tu uplatnicu", dodao je Rodić. 

Ženi sa početka teksta koja se našla u ovoj situaciji, policajac je dostavio nalog za sprovođenje lica. Šta može da se uradi da to toga ne dođe - kako odreagovati kad policija pokuca na vrata?

"Najčešće policijski službenik koji vam to dostavlja ima razumevanja čak i ako niste platili kaznu, jer to nisu neke drakonske kazne, nisu naročito visoke, da robijate za par hiljada dinara", kaže Rodić.

"Idite do suda koji je nadležan, tamo je verovatno novčana kazna pretvorena u kaznu zatvora. Najčešće se to dešava u situaciji koja vam nije zvanično u ličnoj karti, pa su prethodno izvršene brojne dostave. Onda sud smatra da je sve uredno uručeno ali da niste platili", objašnjava advokat.

Na pitanje kako dolazi do toga da se nešto plati a ne proknjiži, on navodi da je obično u pitanju pogrešno upisan poziv na broj koji sistem ne prepozna, a proces se nastavlja, pa to ide dalje na sud. Druga opcija je, kaže, da se ne prizna delo, osoba se opredeli za sudski postupak, ali ne obavesti sud o promeni prebivališta.

Sve u svemu, zaključak je - ako imate kaznu i plaćena je, najsigurnije je da dostavite dokaz o tome sudu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: