Aktuelno 6

04.09.2024.

18:20

Stigao potpuno električni Volvo EX90: Ima zvučni signal neobične namene

Čekanje je gotovo - na puteve konačno stiže potpuno električni Volvo EX90.

Izvor: B92

Stigao potpuno električni Volvo EX90: Ima zvučni signal neobične namene
Volvo

Podeli:

Prvi kontingent ovog SUV-a krenuo je ka prodavcima u SAD i Evropi, a prvi kupci sešće za volan svog novog ljubimca do kraja meseca.

Iz kompanije kažu da EX90 "postavlja nove standarde brenda kada su u pitanju bezbednost, održivost i tehnologija fokusirana na vozače, kako bi im olakšao živote". 

Jedna od zanimljivosti, kad smo već kod novih satndarda i bezbednosti vozača, jeste posebno upozorenje: zvučni signal koji se oglašava kada vozači sve vreme gledaju u put pred sobom.

Ovo možda zvuči glupo na prvu loptu, ali zapravo ima smisla - Volvo je objasnio da je "normalno da oko 80% vremena gledate u put ispred sebe, jer ako je to oko 60% onda ne gledate dovoljno, a ako je 90% ili više, onda možda samo zurite u jednu tačku i razmišljate o nečemu drugom".

Volvo se pohvalio AI tehnologijom koji se nalazi unutar ovog modela, a koja je bazirana na Nvidia Drive platformi, sa dodatkom Qualcomm Snapdragon platforme za kokpit.

Volvo EX90 dolazi sa dva motora i pogonom na sva četiri točka, uz 402 KS za osnovni model i 510 KS kod jače varijante, i do "stotke" stiže za 5,7 sekundi (4,7 kod jače verzije). Domet mu je do 600 kilometara, za šta je zaslužan paket baterija kapaciteta 111kWh.

Takođe, Volvo kaže da je ovo "najbezbednije njihovo vozilo do sada". 

"Volvo EX90 je pionir u mnogim stvarima. U pitanju je prvi Volvo automobil sa LiDAR tehnologijom, kao i prvi dizajniran da ima punjenje 'u dva pravca', pa tako kupci mogu doprineti održivosti. Takođe, u pitanju je prvi automobil sa Abbey Road Studios režimom", saopštio je Volvo.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Podeli: