Aktuelno 7

02.09.2024.

15:37

Šta se vozi u Srbiji: Benzinci ili dizelaši, Škoda ili "Nemci"?

Republički zavod za statistiku objavio je nove podatke kojei se tiču vozlia u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Šta se vozi u Srbiji: Benzinci ili dizelaši, Škoda ili "Nemci"?
Kidney Stone / Shutterstock.com

Podeli:

Tako smo saznali da je procentualno, posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Prema RZS, najbrojnije marke proizvođača putničkih vozila tokom drugog kvartala 2024. bile su VW, Škoda, Audi, Opel i Peugeot, dok su najzastupljenija teretna vozila nosivosti do 999 kilograma, a najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Statistički podaci pokazuju da kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 2.000 cm3.

Takođe, tokom drugog kvartala 2024, od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila proizvedenih ove godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su bila priključna vozila (54,2 odsto), dok je novih putničkih automobila bilo najmanje (13,9 odsto).

Tokom drugog kvartala 2024. godine može se uočiti i porast broja kod gotovo svih prvi put registrovanih drumskih motornih vozila, a najviše autobusa, dok prvi put registrovani poljoprivredni traktori i radna vozila beleže pad, saopštio je RZS.

Izneti su i podaci koji se tiču udesa: ukupan broj saobraćajnih nesreća sa nastradalim licima u drugom kvartalu ove godine bio veći za 7,2 odsto u odnosu na isti period 2023, a sa povređenim licima u naseljima u istom periodu  bio je 7,9 odsto.

Statistički podaci pokazuju i da je broj lica nastradalih u drugom kvartalu 2024. veći za 1,8 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je broj povređenih lica van naselja veći za 2,9 odsto.

Broj poginulih pešaka u drugom kvartalu 2024. godine manji je za 19,2 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: