Aktuelno 19

31.08.2024.

13:00

Zabrinutost potvrđena: Automobile sa ovakvim ključem je neverovatno lako ukrasti

Takozvani sistemi otvaranja i pokretanja bez ključa (keyless, handsfree) jasno olakšavaju korišćenje vozila, ali nose i svoje opasnosti.

Izvor: Jutarnji list

Zabrinutost potvrđena: Automobile sa ovakvim ključem je neverovatno lako ukrasti
Profimedia

Podeli:

Ključ automobila može da ostane u džepu, a automobil se otključava dodirom ručke, i pokreće pritiskom na dugme. Ipak, sisteme "bez ključa" moguće je lako nadmudriti i tako provaliti u vozilo ili ga ukrasti.

Nemački ADAC je testirao bezbednost više od 700 različitih modela automobila "bez ključa", a rezultati su bili porazni. 

Samo 9% njih je bilo solidno zaštićeno i nisu mogli da se otvore pomoću jednostavnog uređaja za produživanje dometa koji se sve češće koriste za krađe automobila.

Princip rada ovog sistema je krajnje jednostavan. Lopovi hvataju signal originalnog ključa (najčešće u kući vlasnika) jedim uređajem i šalju ga do drugog uređaja koji je pored automobila. 

Taj uređaj zatim reprodukuje signal originalnog ključa i tako je moguće otključati vozilo i pokrenuti ga. Nakon što pokrenu automobil, lopovi mogu bez problema da voze auto sve dok ga ne ugase, što im omogućava lagan beg.

Vlasnike automobila sa keyless sistemima vreba još jedna opasnost. Ako ukradeno vozilo pronađe i pregleda policija, neće biti tragova provale ili manipulacije, što može dovesti do problema u rešavanju odštetnog zahteva.

Pojačajte bezbednost

Proizvođači mogu svoje modele bez ključa učiniti bezbednijim pomoću digitalne radio tehnologije. Ova tehnologija koristi čipove sa tehnologijom ultraširokog pojasa (UWB) u sistemu zaključavanja. 

Ova tehnologija se može koristiti za precizno određivanje udaljenosti ključa od automobila na osnovu vremena koje je potrebno za prenos radio signala. Tako nisu moguće prevare sa sistemom za produživanje dometa, ali većina proizvođača takve sisteme još ne koristi jer su skuplji od klasičnih.

Jaguar Land Rover bio je prvi proizvođač automobila koji je ovu tehnologiju ugradio u nove modele od 2018. Od 2019. godine, sve više modela iz Volkswagen grupe su zaštićeni ovom tehnologijom, a njima su se pridružili i BMW, Genesis, Great Wall Motors, Hyundai, Kia, Mercedes i Suzuki koji takođe imaju prve modele sa boljom zaštitom.

Prilikom kupovine novog automobila, bilo bi svakako preporučljivo raspitati se koju keyless tehnologiju koristi. Ako se radi o starom sistemu, novi auto može vrlo lako završiti u rukama lopova kojima za krađu nisu potrebne nikakve posebne veštine.

Kako da se zaštitite? 

1. Ako posedujete automobil sa keyless sistemom i bojite se ove vrste krađe, trebalo bi u uputstvima da vidite da li sistem može da se deaktivira. Međutim, tada ostajete bez funkcije koja je vrlo korisna i komforna.

2. Pre kupovine automobila informišite se o tome kako je zaštićen od ove vrste krađe i ne kupujte vozila bez zaštite.

3. Ako je moguće, parkirajte vozilo u zaključanoj garaži preko noći.

4. Nemojte ostavljati ​​ključeve automobila blizu spoljnih vrata, zidova i prozora u vašoj kući ili stanu.

5. U stanu ili kući stavite ključ u metalnu limenku, specijalnu zaštitnu kutiju koja blokira radio signal, posudu za kuvanje ili umotajte u aluminijumsku foliju - to može pomoći tako da blokira signal ključa.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: