Aktuelno 21

28.08.2024.

13:03

Obeležili su modernu Škodu: Dva popularna modela uskoro slave rođendan

Škoda uskoro proslavlja dva važna rođendana.

Izvor: Autonet

Obeležili su modernu Škodu: Dva popularna modela uskoro slave rođendan
Škoda

Podeli:

U Škodinoj fabrici Kvasini u Češkoj, u septembru 1994. godine započela je proizvodnja modela Felicia, a pet godina nakon toga, 1999. godine, sa proizvodnih traka su počeli da silazie i prvi primerci novog modela, Fabije. 

Ove godine se u septemru obeležava 25, odnosno 30. rođendan modela koji su ključni za noviju istoriju češke marke, danas u vlasništvu Volkswagen Grupe.

Škoda Felicia

Škoda

Tokom sedam godina koliko se proizvodila, Škoda Felicia prodata je u 1,4 miliona primeraka. 

Bila je to prva Škoda opremljena ABS-om i servo upravljačem, sa dodatnom opremom od 4 vazdušna jastuka, osnovnim putnim računarom i prednjim sedištima podesivim po visini.

Jedna od opcija enterijera bila je i koža kao glavni materijal.

Mada dosta zasnovana na prethodniku, Škodi Favorit, Felicia je potpuno obnovljena i modernizovana, sa više od 1.100 novih delova, uz poboljšanja koja su zahvatila dizajn i performanse, uz naglasak na kvalitetu izrade i pouzdanosti. 

Odlikovala se i većim prtljažnikom i prostranijom kabinom, čvršćom šasijom i većim nivoom udobnosti. Tu su bili i snažniji motori, snage od 40 do 55 kW, koji su u kasnijim godinama bili proizvedeni u Volkswagenu.

Škoda Fabia

Škoda

Pre 25 godina lansirana je prva generacija Fabije, modela koji živi i danas u svojoj već četvrtoj generaciji. 

Taj je model nastao na VW platformi pa se, iako proizveden samo pet godina kasnije, dosta razlikovao od Felicije. 

Do 2001. godine, proizvodila su se oba modela, da bi nakon toga Fabia potpuno nasledila mesto glavnog hečbeka u Škodinoj ponudi.

I Fabia je 2000. godine dobila Combi varijantu, a prva generacija prodata je tokom devet godina u gotovo 1,8 miliona primeraka. 

Karakter joj do današnjih dana nije promenjen - i dalje je to 4,1 metra dug hečbek koji privlači mnogo kupaca svojom agilnošću, praktičnošću i prostranošću putničke kabine, kažu iz Škode, što čini Fabiju idealnim gradskim automobilom.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: