Aktuelno 2

27.08.2024.

21:17

Kineski brend izbegava carine: Sa Tajlanda će izvoziti u EU?

Kompanija MG, koja je u vlasništvu kineskog SAIC-a, počela je da pravi svoj model MG4 na Tajlandu u novembru, a sada razmišlja o izvozu u Evropu.

Izvor: Kliks

Kineski brend izbegava carine: Sa Tajlanda će izvoziti u EU?
MG promo

Podeli:

EU je uvela posebnu carinu od 36,3% na uobičajenih 10% za kineska električna vozila, što znači da bi MG morao plaćati 46,3% carine kako bi uvozio svoje automobile iz Kine u Evropu.

Tako visoke carine bi učinile MG-ova vozila mnogo skupljim u odnosu na modele drugih brendova u EU.

Menadžer SAIC-a Suroj Sangsnit je rekao da pravila o deljenju tehnologije i visoke carine primoravaju kineske brendove da proizvode svoje automobile u drugim zemljama.

Međutim, slanje automobila sa Tajlanda u Evropu nije lagan zadatak. Takođe, Tajland trenutno ne izvozi automobile na Stari kontinent jer nema trgovinskog dogovora, a to znači da bi MG i u ovom slučaju morao platiti 10% do 20% carine kako bi svoje automobile proizvedene u tajlandskoj fabrici uvozio u Evropu.

Ipak, postoji nada, jer Tajland i EU trenutno rade na dogovoru o slobodnoj trgovini sa ciljem da bude postignut do kraja godine.

Na ovaj način bi se proizvođačima električnih automobila sa Tajlanda otvorila vrata tržišta EU, ali čak i da ovaj plan uspe, od njega će imati koristi samo MG4, koji je najprodavaniji MG-ov automobil u Evropi.

MG razmišlja i o izgradnji fabrike u Evropi još od prošlog leta. EU je uvela visoke carine na kineske električne automobile kako bi zaštitila sopstvenu automobilsku industriju od kineske konkurencije.

S druge strane, za Tajland bi ovo mogla biti velika šansa. Ova država proizvodi sve više električnih automobila, a Evropa bi mogla postati novo tržište ukoliko se pomenuti sporazum zaista potpiše.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: