Aktuelno 2

24.08.2024.

13:28

Traži se prvi auto poznatog brenda: Prodat pre 100 godina, od tad se ne zna ništa

Aston Martin je jedan od najpoznatijih brendova na svetu, ali sudbina njihovog prvog automobila i dalje je misterija.

Izvor: B92

Traži se prvi auto poznatog brenda: Prodat pre 100 godina, od tad se ne zna ništa
Aston Martin Heritage Trust

Podeli:

Upravo zato, odbor "Aston Martin Heritage Trust" pokušava da pronađe nestali automobil, koji je 1914. godine napravio mali tim inženjera predvođen Lajonelom Martinom i Robertom Bamfordom, i nazvan je "Coal Scuttle".

Ovaj automobil zamišljen je kao rival Bugattija, a registrovan je kao Aston Martin 1915. godine, iako je bio više prototip nego bilo šta drugo. Prvi svetski rat prekinuo je njegov razvoj, jer se Bamford borio u Francuskoj, i na kraju je napustio posao.

Automobil je dobio nekoliko izmena u tom periodu, a zna se da su korišćena bar dva različita prednja branika, kao i različita svetla i trube. Zbog ovoga, bilo bi verovatno teško da se danas identifikuje.

Uprkos svom istorijskom značaju, Aston Martin je prodao automobil za 50 funti 1924. godine. Odbor kaže da je to bila "razumna svota novca sredinom 1920-ih, tako da je malo verovatno da je automobil odmah bačen na otpad".

"Ipak, posle tog trenutka ništa se ne zna o automobilu", naveli su. 

Mogućnosti su beskrajne, jer bi model mogao da bude u nečijoj šupi ili garaži, možda sa novim "telom". Čak i da je završio na otpadu, delovi bi i dalje mogli da budu negde, ali to ostaje da se vidi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: