Aktuelno 13

23.08.2024.

14:42

Zbog fabrike Tesle posekli 500.000 stabala: Mask "napao" policiju što dozvoljava proteste

Na mestu izgradnje fabrike kompanije Tesla u blizini Berlina posečeno je oko 500.000 stabala, a analiza satelitskih snimaka pokazuje da je tom prilikom iskrčeno 329 hektara šume.

Izvor: Tanjug

Zbog fabrike Tesle posekli 500.000 stabala: Mask "napao" policiju što dozvoljava proteste
photosince / Shutterstock.com

Podeli:

Izgradnja džinovske fabrike kompanije Tesla u Nemačkoj izazvala je brojne kontroverze, a organizovani su i mnogi protesti, preneo je Gardijan. Vlasnik kompanije Ilon Mask kritikovao je lokalnu policiju zbog toga što je dozvolila "levičarske proteste".

Prema podacima kompanije "Kayrros" koja se bavi informacijama iz oblasti ekologije, satelitski snimci pokazuju da je od marta 2020. do maja 2023. na mestu izgradnje fabrike posečeno 329 hektara šume, što je ekvivalentno broju od oko 500.000 stabala.

Od prošlog maja, klimatski aktivisti organizovali su proteste protiv planiranog širenja ove gigafabrike, i pokušavali da izvedu upad na lokaciju. Jedna od grupa uspela je da zapali električni stub i zaustavi na nekoliko dana proizvodnju fabrike u martu.

Karolina Drzevo iz organizacije "Zavrnite slavinu Tesli" rekla je da su analize pokazale da je proizvodnja električnih vozila ove kompanije izazvala lokalno razaranje prirode, kao i globalne štete zbog rudarenja metala.

"U jednom od najsušnijih regiona Nemačke već je uništeno previše životne okoline", kazala je ona, dodajući da se mora sprečiti nanošenje još veće destrukcije šuma i ugrožavanje zaštićenog područja pijaće vode. Iz kompanije Tesla nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Vodeći analitičar u firmi "Kayrros", Antoan Half, kaže da se uvek mora imati u vidu da li su veći benefiti ili štete kada se procenjuje šira slika.
On navodi da je posečeno drveće ekvivalentno količini od oko 13.000 tona ugljen dioksida, što je godišnja količina koju emituje 2.800 automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u SAD.

"Tako da je to samo mali deo broja električnih vozila koje Tesla proizvede i proda svakog kvartala", kazao je Half.

U julu je ministarstvo za ekologiju pokrajine Brandenburg odobrilo plan o proširenju Tesline fabrike kako bi se proizvodnja udvostručila na million vozila godišnje.

Od tada je zabeleženo na desetine ekoloških incidenata na toj lokaciji, gde se takođe proizvode milioni baterija za električna vozila, uključujući curenje dizel goriva, boje i aluminijuma, navodi Gardijan.

Kompanija Tesla na to nije odmah reagovala, ali se kasnije oglasila saopštivši da je tokom izgradnje fabrike na tom mestu bilo nekoliko incidenata, kao i od početka njenog rada, ali da nijedan nije izazvao ekološke posledice, a da će, ako bude neophodno, biti primenjene korektivne mere.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: