Aktuelno 81

19.08.2024.

20:30

Traži se uvođenje poreza od 2.000 evra za benzince i dizelaše

Ovaj poreski prihod treba uložiti u promociju e-mobilnosti.

Izvor: Feniks magazin, B92.net

Traži se uvođenje poreza od 2.000 evra za benzince i dizelaše
Shutterstock/ddisq

Podeli:

Nemački političar predložio porez na vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Vozači treba da plate taksu u iznosu 2.000 evra, što je dovelo do žučne rasprave.

Trenutno se raspravlja o specijalnoj taksi na vozila koju bi trebalo da plaćaju samo vlasnici motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Vozači električnih automobila bi tako uštedeli 2.000 evra. Povrh svega, prikupljeni novac trebalo bi da koristi upravo njima, pišu nemački mediji.

Predlog za uvođenje takse dolazi od Borisa Palmera, bivšeg člana Zelenih. To svakako nije prvi put da gradonačelnik Tibingena privlači pažnju kontroverznim izjavama, piše Feniks magazin.

On se u ovom slučaju zalaže za novu taksu na vozila po kojoj bi građani morali da plate dodatnih 2.000 evra ako kupe automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Prema Palmeru, ovaj poreski prihod treba uložiti u promociju e-mobilnosti u Nemačkoj.

Dodatni troškovi bili bi značajan teret za mnoge vozače koji se oslanjaju na automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem zbog velikog dometa i fleksibilnosti takvih vozila. 

"Pitanje da li ovaj korak zaista može da unapredi prelazak na elektromobilnost ostaje otvoreno, kao i reakcije pogođenih vozača i cele industrije. Porez na vozila samo sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem je još uvek daleko", primećuju nemački mediji.

Podeli:

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: