Aktuelno 3

20.08.2024.

13:00

Zašto je važno provetriti auto pre nego što krenete da vozite

Pomaže u smanjenju potencijalne opasnosti.

Izvor: Revijahak, B92

Zašto je važno provetriti auto pre nego što krenete da vozite
Velimir Zeland/Shutterstock

Podeli:

Svako vozilo, svaka marka dolazi sa karakterističnim unutrašnjim mirisom. To je deo celokupne organoleptičke slike vozila i potpisa proizvođača.

Ali ti isti enterijeri i ovi mirisi takođe dolaze sa određenim isparenjima, a nisu dobri za zdravlje, dokazuju najnovija istraživanja.

Naučnici sa Pekinškog instituta za tehnologiju i Harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu su otkrili da supstance odgovorne za mirise u kabini mogu biti kancerogene. Pošto nisu saopštili koja su vozila pregledana, ne može se reći koje su marke opasnije od drugih.

Ispitivan je vazduh u unutrašnjosti u trajanju od sedam dana. Utvrđeno je da određena isparljiva organska jedinjenja imaju veoma visoke koncentracije, posebno tokom toplih dana.

Odlučujući faktor je bila temperatura površine materijala. To uključuje plastiku, gumu, sintetička vlakna, tekstil, kožu, materijale za tapaciranje, lepkove, itd. Mogu emitovati različite količine isparljivih organskih jedinjenja tokom upotrebe.

Poseban fokus bio je na formaldehidu, koji je u više od trećine merenja premašio granične vrednosti. Naučnici su svoje nalaze zasnovali na preporukama Svetske zdravstvene organizacije i kineskim propisima.

Dobra vest je da otvaranje prozora i provetravanje vašeg vozila pomaže u smanjenju potencijalne opasnosti.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: