Aktuelno 2

15.08.2024.

17:00

Čizma glavu čuva... Zašto zanemarujemo moto obuću?

Motociklističke čizme su jedan od komada zaštitne opreme koji se često zanemaruje. Ne pridajemo dovoljno značaja čizmama. Uvek su na dnu liste prioriteta, pa i predmet na kom se štedi.

Izvor: Polovni automobili/Aleksandar Stojanović

Čizma glavu čuva... Zašto zanemarujemo moto obuću?
Shutterstock/Sergio caballero Lozano

Podeli:

Moto obuća se u mnogome razlikuje od regularne obuće. Svaki ozbiljan posao, u koji spada i vožnja motocikla zahteva zaštitnu obuću.

Sve rizične delatnosti imaju namensku obuću. Vatrogasci, policija, vojska, građevinska idustrija, svuda se koristi neka vrsta zaštitne obuće i motociklizam nije izuzetak.

U ovom tekstu objasnićemo šta to razlikuje moto čizme od ostale obuće i zašto se nenonašenjem istih izlažete potencijalno velikom riziku, piše sajt Polovni automobili

Udes malog prsta na nozi

Susret malog prsta na nozi sa komadom nameštaja koristićemo kao referencu. Bez obzira na šaljiv primer, ukazujemo na jačinu bola koja je nastala iz male nepažnje u sopstvenom domu. 

Kada su motociklu u pitanju, razmislite o tome da se radi o znatno većim brzinama i silama. Samim tim dolazi do  teških povreda koje mogu da utiču na kvalitet života. Prethodna rečenica je pažljivo i nežno napisana. Slika realnosti je surovija. Kao takva diktira nam način na koji se ophodimo prema sebi dok vozimo motocikl i zahteva nošenje i moto obuće.

Povrede stopala su komplikovane i proces oporavka je spor. Nećemo zalaziti u medicinu, ali statistika kaže da su povrede donjih ekstremiteta najčešće telesne povrede u udesima motociklista. Čak 30% od svih povreda koje nisu fatalne pripadaju nogama. Baš onde gde pravimo najviše kompromisa po pitanju zaštitne opreme. 

Ne treba da se nosi civilna obuća

Patike, papuče, zimske čizme kao i bilo koja slična obuća nema apsolutno nikakvu funkciju na motociklu. Razlike između moto obuće i obične su tolike da možemo reći da im je zajedničko samo što donekle vizuelno liče. 

  • Konstrukcija i čvrstina đona, šavovi, spojevi, itd. su predviđeni i dizajnirani da podnesu udarac i dranje po asfaltu, a da se obuća ne dezintegriše u froncle. 
  • Način vezivanja, odnosno pričvršćavanja moto obuće za nogu je takvo da osigurava da će obuća ostati na nozi u najgorem scenariju. Na moto obući uglavnom nema pertli kako se ne bi odvezivale i zapetljavale o delove motocikla.
  • Moto obuća ima ojačanja ili dodatne elemente i štitnike koja štite petu, prste i zglob od uvijanja.
  • Moto obuća poseduje klizače koji omogućavaju duboke nagibe u krivinama gde dodir obuće o asfalt, bilo tokom vožnje ili pada, neće „nasilno“ ugristi asfalt i podvući ih ispod motocikla.
  • Moto obuća poseduje namenska ojačanja na mestima gde dolazi u kontakt sa polugom menjača.
  • Moto obuća je prilogođenog oblika koji savršeno pristaje u položaju u kome se sedi na motociklu
  • Đon je tanak, skoro bez šare kako bi se omogućilo lako pomeranje noge na nogostupu motocikla i podvlačenja stopala ispod poluge menjača. 
  • Đon je jedan od najbitnijih delova moto čizme jer za razliku od obične obuće nije fleksibilan već otporan na lomljenje i uvijanje. Takođe treba biti otporan na klizanje.

Naveli smo ukupno osam stavki po kojem se moto obuća razlikuje od obične. Iz čega se jasno može zaključiti da moto obuća mora da ispuni specifične zahteve koji zahtevaju specifičnu obuću i funkciju koja ne postoji na regularnoj obući. 

All weather zaštita

Pored fizičke zaštite stopala moto obuća mora da obezbedi disanje kože, zadržavanje toplote, izolaciju od toplote i vodonepropusnost. Ova stavka se obično shvati nakon vožnje po hladnom i kišovitom nevremenu. Gde, pored same kiše prednji točak motocikla i druga vozila dodatno nalivaju hladnu i prljavu vodu u obuću. 

Materijali moto obuće

Moto obuća je uglavnom izrađena od debele goveđe kože kada je reč o obući višeg ranga. Pored kože koristi se i tzv "prevrnuta koža", kao i sintetički materijali koji su dovoljno čvrsti, npr. "kordura" i ostali komercijalni nazivi koji se koriste za manje više sličan materijal.

Shutterstock/OB production

Ono sa čim ćete se susresti kod moto obuće su nazivi membrana koja omogućava koži da diše i oslobađa se znoja, dok istovremeno sprečava prodor elemenata iz spoljašnosti.

Te membrane takođe imaju komercijalne nazive, kao što su "Goretex", "Sympatex" i tako dalje. Membrane su deo moto obuće i njih ne vidite spolja niti su dodatni element koji se obuva. Dalje u tekstu napisaćemo koju reč više o istim.

Tipovi moto obuće

Kako postoje različiti tipovi motocikla, različite namene i upotrebe, tako postoji i nekoliko tipova moto obuće. Nabrojaćemo samo one osnovne. Ovde je najbitnije da razumete odakle dolaze razlike. 

  • Sportske čizme su dizajnirane da pruže maksimalnu zaštitu tokom vožnje na stazi. Na sebi imaju slajdere i štitnike na kritičnim mestima. Na ovim čizmama je postava tek tolika da se kaže da je ima. Nisu udobne za hodanje i nisu najbolji izbor kada se vozi po kiši i hladnoći. Dakle, maksimalna zaštita gde je žrtvovan komfor. Ako ste nekada videli da motociklisti nakon silaženja sa motocikala imaju hod koji podseća na pačiji, to je zbog čizama.
  • Touring čizme su čizme kod kojih je u obzir uzet i komfor. Mekše su, fleksibilnije, bolje postavljene, obično imaju neke od pomentih membrana. Komfornije su i prijatnije pri celodnevnom korišćenju. Nivo zaštite je nešto niži od sportske čizme. 
  • Offroad čizme su čizme u kojima se cross i enduro motocikli voze van puta. Od svih čizama one su najrobusnije i konstruisane su za ekstremne uslove. Gotovo da su cele oklopljene i duboke kako bi cevanica imala maksimalnu zaštitu. One su takve da bi zaštitile nogu od udarca u kamen, panj i svega ostalog što se može naći na mestima gde se motocikl vozi, a noga ne kroči. U ovom slučaju je zaštita na maksimumu, a komfort na minimumu.
  • Gradska moto obuća, urbana, moto patike i kratke čizme... Sve je to moto obuća koja je namenjena za korišćenje na kratkim gradskim vožnjama. Ovo je obuća gde je zaštita minimalna. Da kažemo tek tolika da zadovolji minimum, a to je đon koji se ne lomi i uvija. Lake su za svakodnevno korišćenje i često su dizajnerski slične običnim patikama kako bi se uklopile sa kežual garderobom.
  • Adventure čizme, one bez kojih ne možete da krenete u avanturu. Ove čizme možemo opisati kao hibridne. Teorijski bi trebale da "pokriju" korišćenje van puta, na putu, uz komfor suve i tople noge. U realnosti to izgleda kao touring čizma sa elementima offroad čizme, a nisu ni jedno ni drugo. Izuzetno su popularne, a obično imaju i visoke cene. 
  • Retro i bajkerske čizme su one koje su predviđene za klasične, retro i kruzer motocikle ala "Harli Dejvidson" i tome slično. U slučaju ovih čizama, fokus je na estetici, stilu i komforu. Zaštita je nižeg nivoa u odnosu na npr. touring čizmu.

Iz opisa tipa moto obuće, možemo zaključiti da se radi o balansu između zaštite i komfora. U tu računicu dodajte dizajn i eto "džumbusa".

Što je čizma kraća, do te mere dok na kraju ne postane patika, to vam je noga u većem riziku. Ovo vam mora biti primarna stavka kada odlučujete koji ćete tip moto obuće nositi. Jer, krenuti na offroad u tzv. adventure čizmama nije naročito pametna odluka.

Upotrebljivost moto obuće

Koliko je moto obuća upotrebljiva u nekoj meri objašnjava zašto pravimo kompromise tamo gde ih ne sme biti. Moto obuća nije svakodnevna obuća, već je specijalizovan komad opreme u kome ne treba tražiti od nje da bude prijatna, praktična i estetski takva kao što je to civilna obuća.

Zato je moto obuća dobra za vožnju motocikla a nije dobra za svakodnevnicu. Ako motocikl koristimo svakodnevno, jasno je da se moto obuća mora “istrpeti” dok smo u njoj, a nismo na motociklu. 

Shutterstock/Alexander Kirch

Vrućina je, pa treba navući i svući moto čizme, izvaditi ih iz ostave. Samo da skoknem nešto tu na brzinu… Na kraju iz lenjosti ili odsustva osećaja rizika, mnogi jednostavno sednu na motocikl u svojim omiljenim patikama. 

U civilnoj obući može sasvim lepo da se barata motociklom. Sve dok se ne desi nasilan kontakt noge asfaltom, zapinjanje, proklizavanje đona na prašini i preturanju motocikla pri parkiranju, naletanje na životinje, uklještenje noge između podloge i motocikla teškog 230kg ili naleganje motocikla vrelim auspuhom na nogu.

Imajte i na umu da je branik vozila u visini stopala na motociklu, a mesto gde su najveće šanse za kontakt motocikla i vozila je upravo gradska sredina.

Saveti za kupovinu

Pre svega savetujemo da moto obući date važnost kao i ostalim komadima opreme. Kako nam je svaki deo tela bitan, to rezultira da nam je svaki komad moto opreme bitan a tu spada i obuća. Kada kupujete opremu, budžetirajte i obuću.

Kad je bezbednost u pitanju, primaran izbor mogu biti čizme iz kategorije:

  1. SPORT
  2. TOURING 
  3. OFFROAD

Koju kategoriju kupujete diktira način upotrebe motocikla. Za nekoga ko vozi kratke deonice na sport ili sport-touring motociklu ili vozi na stazi, čizme iz sport kategorije su pravi izbor.

Oni koji doručkuju u Srbiji, a večeraju 800 km dalje od kuće treba da razmatraju čizme iz touring kategorije. Kako je u ovom slučaju noga tokom celog dana u obući, a može da se susretne sa hladnoćom i kišom, vredi investirati dodatni novac za modele koji imaju membranu poput "Goretexa".

Za offroad nema diskusije oko kompromisa i ni jedna druga čizma ne dolazi u obzir.

Šta je sa ljudima kojima treba zaštita na kratkim gradskim relacijama? Najmanje što može da se koristi je tzv. moto patika koje imaju zaštitu skočnog zgloba. Nikakve obične duboke patike, jesenje/zimske čizme ne dolaze u obzir.

Shutterstock/Jet Shopping Media

Pored zaštite, bitna stavka pri izboru je vaš osećaj dok ste u čizmama. Nemojte kupovati čizme bez prethodne probe. Nije dovoljno da naručite moto čizme broja po kom nosite običnu obuću.

Nemojte se iznenaditi cenom kvalitetne moto obuće. Računajte da cene počinju od oko 10.000 dinara, pa mogu ići i do 90.000 dinara za najbolje od najboljeg. Dakle raspon cena je takav da svako može da priušti sebi neki vid zaštite jeftinije od običnih civilnih patika.

Ako još uvek niste sigurni šta je bezbedno, a šta nije...

Da li je moto obuća koju razmatrate pouzdana i sigurna? Mogu li da se koriste druge čizme, tipa planinarske, vojne i sl?

Postoji bezbednosni standard za moto obuću pod oznakom EN 13634:2017. Moto obuća spada pod kategoriju personalne zaštitne opreme drugog nivoa odnosno, srednjeg rizika. U treći nivo spada oprema za visoke rizike kao što su npr. čizme za vatrogasce.

Da bi moto obuća dobila sertifikat po pomenutom standardu, mora da prođe laboratorijska ispitavanja gde se testira otpornost đona na poprečna uvijanja, otpornost na posekotine, abraziju i još mnogo toga. Zato pogledajte etiketu na moto obući. 

Prvo ćete uočiti broj sertifikata EN 13634:2017. Ispod tog broja nalaze se četiri zasebna broja, 1 ili 2. Ti brojevi označavaju nivo zaštite. Kao što smo napisali, nivo 2 je zaštita od srednjeg rizika. Nivo 1 je logično manji nivo zaštite
Prvi broj označava visinu gornjeg dela čizme, drugi kazuje nivo habanja, treći broj ukazuje otpornost na udarno sečenje, četvrti označava poprečnu krutost. Praktično, ako su sve četiri cifre broj 2, BINGO- imate čizmu koja vas štiti.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: