Aktuelno 0

15.08.2024.

13:54

Za dva dana pojačane kontrole otkriveno 7.000 prekrašaja

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je danas da je tokom dva dana centralne akcije pojačane kontrole saobraćaja koja se i dalje sprovodi otkriveno 7.000 prekršaja.

Izvor: Tanjug

Za dva dana pojačane kontrole otkriveno 7.000 prekrašaja
Shutterstock/velenjac

Podeli:

Otkriveno je i prisustvo alkohola kod 182 vozača, dok je 17 njih upravljalo vozilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci.

Belencan je naveo da je u prethodnoj akciji u kojoj se zajedno sa Mrežom saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL) sprovodila pojačana kontrola brzine čak 60 vozača zatečeno da upravlja vozilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci, ističući da one postaju sve prisutnije.

On je naveo da se prisustvo alkohola u krvi brže utvrđuje nego prisustvo psihoaktivnih supstanci, zbog čega se i otkriva veći broj alkoholisanih vozača.

Belencan je rekao da je važno da se građanima ukaže da nebezbedno i nepropisno učestvovanje u saobraćaju utiče na njihov kvalitet života. 

"Neko ko je zadobio teške telesne povrede duži vremenski period neće biti prisutan sa svojom porodicom, duži period neće raditi, samim tim njegov kvalitet života više nikada neće biti isti. A kada govorimo o poginulima, moramo reći da je život nepovratan", naveo je Belencan za Tanjug.

On je rekao da je saobraćajna policija tokom dva dana akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja je usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja vozača prema pešacima i prekršaja koji su učinjeni od strane pešaka, otkrila 7.000 prekršaja.

Belencan je naveo da je iz razgovora sa kolegama iz Roadpola saznao da je 1897. godine stradao prvi pešak od motornog vozila i da je zbog toga doneta odluka da se ova nedelja posveti pešacima u pogledu zaštite, kontrole brzine kretanja u zonama pešačkih prelaza i nepropuštanja pešaka.

Kada je reč o nepropuštanju pešaka, Belencan je rekao da je otkriveno 117 prekršaja.

"Vozač je u prekršaju da nije propustio pešake kada se jasno i nedvosmisleno može utvrditi da je pešak bio ometen od strane vozila da pređe pešački prelaz", pojasnio je Belencan.

Sa druge strane, Belencan ukazuje i da neki pešaci doprinose svom stradanju kada koriste slušalice ili mobilni telefon, što ometa percepciju saobraćajne situacije.

"Mi zato insistiramo da se poštuje zakonska norma koja kaže da pešak ne može imati slušalice u ušima i ne može razgovarati mobilnim telefonom", rekao je on.

Belencan je najavio da će od 1. septembra saobraćajna policija biti prisutna u zonama škola, ali i da će kontrolisati "đačke puteve", odnosno staze koje koriste đaci.

"Tamo gde veći broj đaka prelazi, tamo će biti saobraćajna policija, ne samo u zonama škole", naveo je Belencan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: