Aktuelno 16

18.08.2024.

20:30

Kineski brend: Naše baterije se pune brže nego kod Tesle i BYD

Kineski proizvođač automobila Zeekr tvrdi da se njegova nova baterija namenjena električnim vozilima puni brže u odnosu na baterije rivala, uključujući Teslu i BYD.

Izvor: Kliks

Kineski brend: Naše baterije se pune brže nego kod Tesle i BYD
Zeekr

Podeli:

Unapređena baterija se napuni od 10% do 80% kapaciteta za svega 10 minuta i 30 sekundi korišćenjem ultra brzog punjača, kaže Zeekr.

Poređenja radi, iz Tesle navode da punjenje u trajanju od 15 minuta omogućava Modelu 3 da pređe 282 kilometra, što je malo manje od polovine punog dometa automobila.

Zeekrov sedan 007 za modelsku 2025. godinu, koji će biti dostupan od naredne nedelje, biće prvi model sa novom baterijom.

Baterija ima dobre performanse čak i u uslovima niskih temperatura, kada se od 10% do 80% kapaciteta napuni za manje od 30 minuta pri temperaturi od -10 stepeni.

"Teslina tehnologija punjenja više nije vodeća u industriji, nije već neko vreme. U tvrdnje Zeekra se može verovati, a čak i ako se ta baterija trenutno ne puni najbrže, to što je jedna od najbržih je prilično velik skok za njih", rekao je Mark Rejnford, analitičar kineske automobilske industrije.

"Konkurencija u Kini je zastrašujuća, a dok brendovi poput BYD-a kao prioritet stavljaju prodaju, drugi kao što su Zeekr, Li Auto i Nio se fokusiraju na unapređenje punjenja. Zeekrova matična kompanija Geely prilično je vertikalno integrisan biznis. Oni imaju resurse za ovo", dodao je on.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: