Aktuelno 24

18.08.2024.

9:50

Odlučeno: Zabranjeni električni trotineti u centru grada

Gradska skupština Melburna glasala je za zabranu iznajmljenih električnih trotineta u centralnom poslovnom okrugu.

Izvor: Tanjug

Odlučeno: Zabranjeni električni trotineti u centru grada
Shutterstock/Viewframer

Podeli:

Kako su istakli, ovi trotineti predstavljaju neprihvatljiv rizik po javnu bezbednost i povezani su sa antisocijalnim ponašanjem.

Skupština je dala operaterima Lajm, ​​uz podršku Uber tehnolidžis Inc. i Neuron mobiliti sa sedištem u Singapuru, 30 dana da uklone trotinete iz centra grada, okončavši ugovore šest meseci pre isteka, objavili su lokalni mediji, preneo je Blumberg. 

U Melburnu je od februara 2022. godine trajalo ispitivanje korišćenja električnih trotineta.

Bezbednost građana Melburna je stalno ugrožena zbog vozača koji rade pogrešne stvari - voze se po stazama, piju, voze bez zaštitnih kaciga, naveo je gradonačelnik Melburna Nikolas Ris u saopštenju. 

On je istakao da se e-trotineti ostavljaju po pešačkim stazama, parkovima i na javnim prostorima, zbog čega postoji opasnost u saobraćaju.

Rastuća popularnost e-trotineta kao načina gradskog prevoza ogleda se u povezanom porastu broja povreda i prijema u bolnice najčešće mladih muškaraca, prema studiji Univerziteta Novog Južnog Velsa koja je objavljena ranije ove godine.

Pariz je prošle godine postao prva evropska prestonica koja je zabranila iznajmljivanje električnih trotineta nakon referenduma na kojem je preko 90 odsto ljudi glasalo za zabranu.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: