Aktuelno 3

15.08.2024.

7:56

Ukrajinci od Toyote napravili bombu i napali Ruse: Širi se snimak eksplozije VIDEO

Ukrajinski vojnici pretvorili su opasni potencijal rezervoara goriva automobila na vodonik u moćno oružje protiv ruskih snaga.

Izvor: Zimo

Ukrajinci od Toyote napravili bombu i napali Ruse: Širi se snimak eksplozije VIDEO
Profimedia

Podeli:

Tokom nedavne kontraofanzive u Vovčansku, na severu Ukrajine, konstruisali su bombu na daljinsko upravljanje koristeći rezervoar modela Toyota Mirai, navodno stvorivši jednu od najmanjih hidrogenskih bombi ikada.

Nakon što su se ruske snage povukle u fabriku agregata severno od Vovčanska, ukrajinski borci nisu mogli direktno da napadnu taj kompleks. 

Umesto toga, počeli su da vade delove iz raznih vozila, uključujući Tesle, kako bi napravili samoubilačke dronove iz kućne radinosti i druga vozila na daljinsko upravljanje. Trebao im je novi pristup, naročito sa dronovima ograničenim elektronskim protivmerama, a rešenje su našli u Toyoti Mirai.

Rezervoar težak oko 52 kg sadrži oko 5,5 kilograma vodonika pri pritisku od 690 bara, i bio je ključan za operaciju. Taj reverzvoar, dizajniran da izdrži ekstremne pritiske, sadrži ekvivalent od oko 162 kilograma TNT-a. Ukrajinski borci kombinovali su ogromnu energiju sa dodatnim plastičnim eksplozivom kako bi stvorili razarača bunkera.

Bomba je postavljena na vozilo na daljinsko upravljanje, koje se kretalo oštećenim mostom pod okriljem drveća i uspešno stiglo do kompleksa koji drže Rusi. 

Nakon detonacije, bomba je proizvela oblak pečurke i veliku vatru, koja je verovatno pogodila rusko skladište municije. Eksplozija je ugrozila ruske položaje.

Kao rezultat toga, ukrajinske snage uspele su da osvoje teren i ugroze ruske linije snabdevanja. Bitka za Vovčansk se nastavlja, ali doprinos Toyote Mirai navedenoj ukrajinskoj pobedi je očigledan.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: