Aktuelno 0

14.08.2024.

9:10

Razmišljate da ostavite dete ili psa "nakratko" u vozilu? Nemojte!

Tih "5 minuta" lako može da se pretvori u tragediju.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Razmišljate da ostavite dete ili psa "nakratko" u vozilu? Nemojte!
Shutterstock/Rawpixel.com

Podeli:

Svi znamo da decu ne treba ostavljati u automobilu bez nadzora. Međutim, dešava se da iz raznih razloga roditelji (ili neko drugi) ostave dete ili bebu u vozilu, "samo na 5 minuta", dok uđu u prodavnicu da kupe nešto, da plate račun u pošti ili nešto slično, piše sajt Polovni automobili.

Nažalost, tih "5 minuta" lako može da se pretvori u tragediju. Zato upozoravamo da se to ne radi i objašnjavamo zašto.

Niko nije lud da ostavi dete samo u automobilu!

U teoriji da, ali u praksi se to dešava češće nego što mislite. Isto kao što vozači ostave upaljen auto dok odu do kioska da kupe cigarete, pa neko ukrade auto...

Tu su i drugi razlozi zbog kojih se dete/beba namerno i nenamerno ostavljaju u automobilu. Na primer, nekad dete zaspi u sedištu pa roditelji ne žele da ga bude ili je toliko mirno da ga roditelj bukvalno zaboravi, naročito kada je reč o novopečenim roditeljima, neispavanim, umornim, opterećenim gomilom stvari, nenaviklim da više nisu "sami"...

Nažalost, i najodgovorniji novopečeni roditelji mogu zbog umora i brzog tempa života da se odluče da ostave dete u automobilu dok ne obave "na brzinu" nešto u banci, prodavnici i slično, naročito ako je beba taman zaspala. 

Auto je zaključan i siguran! 

Roditelji koji ostave decu u automobilu planiraju da obave neki posao na brzinu. Neće potrajati duže od 5 minuta, zar ne? Međutim, često se tih 5 minuta značajno produži, bez obzira da li je reč o prodavnici, kiosku, pošti...

Ništa mu neće biti za 10 minuta!

Nažalost, i za samo 10 minuta temperatura u automobilu koji je parkiran na suncu može ekstremno brzo da poraste, do veoma opasnog nivoa. 

Na primer, ukoliko je napolju 35 stepeni Celzijusa, temperatura u automobilu direktno izloženom sunčevim zracima lako može da dostigne čak 65 stepeni. Površine koje su na direktnom udaru sunca mogu da budu mnogo, mnogo vrelije.

Volan, sedišta (naročito crna kožna) i površina prednje konzole ispod šoferke mogu lako da dostignu čak 85 stepeni Celzijusa, što je temperatura dovoljna da izazove opekotine! Sada pokušajte da zamislite kakav efekat to može da ima na dete. 

Inače, postoje slučajevi dece koja su stradala zbog visoke temperature u automobiliu kada je spoljašnja temperatura bila samo oko 17 stepeni Celzijusa. Mnogi vozači zaboravljaju da je automobil praktično staklena bašta na točkovima.

Shutterstock/Parilov

Postoje razna istraživanja na ovu temu. Naravno, pošto nema svaki auto ista stakla, isti stepen zaštite od sunca, drugačije uglove pod kojim su stakla montirana i slično, ne možemo da generalizujemo. Tu su i razni drugi faktori - pod kojim uglom sunce sija, koja je spoljašnja temperatura, boja automobila...

Međutim, jedno testiranje pokazalo je da ako je spoljašnja temperatura 27 stepeni i ostavite auto na suncu samo 10 minuta, da temperatura u kabini može da skoči na čak 37 stepeni, a za pola sata na preko 45 stepeni Celzijusa.

Isto testiranje pokazalo je da ukoliko je spoljašnja temperatura 32 stepena, za 10 minuta temperatura u kabini raste na 43, dok će za pola sata dostići 51 stepen.

Stoga nije teško shvatiti da ako u sred leta ostavite auto na parkingu koji već "gori", na direktnom udaru sunca, sa potpuno zatvorenim prozorima, da će temperatura u njemu postati nepodnošljiva i životno opasna u roku od 5 minuta.

Ni parkiranje automobila u senci ne garantuje da će kabina dovoljno dugo ostati "hladna", naročito ako je napolju toplo.

Deca su osetljivija na visoku temperaturu od odraslih

Dodatni problem je to što su mala deca znatno osetljivija na vrućinu od odraslih. Veoma brzo mogu da dožive toplotni udar koji može da dovede do fatalnih posledica. 

Malo spušteni prozori ne rešavaju problem

Ukoliko mislite da se kabina automobila neće opasno ugrejati sa malo spuštenim prozorima, pri čemu će dete i dalje biti bezbedno unutra, varate se - kabina uprkos tome može brzo da se opasno zagreje. 

Životinje su takođe ugrožene

Sve što važi za decu, važi i za kućne ljubimce, nebitno da li je reč o psu, mački, papagaju, hrčku ili morskom prasetu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: