Aktuelno 11

13.08.2024.

21:14

Može li britanska auto-industrija da se oporavi?

Britanija je 1950-ih bila drugi najveći proizvođač automobila u svetu, kao i drugo najveće tržište za njihovu prodaju.

Izvor: Dimitrije Milić, doktorand političkih nauka

Može li britanska auto-industrija da se oporavi?
Mini

Podeli:

Neposredno nakon Drugog svetskog rata, Ujedinjeno Kraljevstvo je uprkos ratnim ranama predstavljalo prvaka u nekoliko industrijskih oblasti.

Jedna od tih oblasti je bila i automobilska industrija, gde je tokom 1950-ih Britanija bila drugi najveći proizvođač
automobila u svetu, kao i drugo najveće tržište za njihovu prodaju. Na prvom mestu su se naravno nalazile SAD, dok su britanski auto-giganti iza sebe ostavljali gigante iz ostatka Evrope i sveta.

Međutim, od 1970-ih industriju ove države kreću da prestižu najrazličitije države sveta, od Nemačke i Japana, pa do Meksika, Indije, Kine, a u poslednjim godinama čak i Slovačke.

Tokom 2023. automobilska industrija ove države je po svojoj proizvodnji vozila završila na neslavnom 17. mestu u svetu.

Vauxhall

Nekome može biti čudno da država iz koje dolaze Land Rover, Jaguar, Rolls-Royce, Vauxhall, Aston Martin, Moris i drugi, stoji tako loše u ovoj oblasti. Drugima će možda biti čudno zašto je to uopšte toliko bitno i da li je nužno da neka država ima jaku proizvodnju automobila, jer postoje i druge privredne grane.

Ipak, u svetu ova industrija predstavlja jednu od pet najvažnijih u ukupnoj proizvedenoj vrednosti robe, broju ljudi koji zapošljava i količini novca koja kroz nju prolazi. Većina jakih privreda sveta ima i jaku automobilsku industriju, poput Kine, SAD-a, Nemačke i Japana kao četiri najveće privrede sveta.

Postavlja se pitanje šta se desilo britanskoj automobilskoj industriji i da li može da se ponovo vrati na svoje visoke
grane.

Bentley

Uz sav pad, samo proizvodnja automobila doprinosi britanskoj privredi danas više oko 85 milijardi dolara godišnje, a tu su i prodaja automobila, novih i polovnih, i popravka automobila.

Predviđa se da će samo prodaja polovnih automobila dostići 226 milijardi dolara do 2027. godine u ovoj državi. Ipak, stvarni uticaj automobilskog sektora je u trgovini. Izvoz novih automobila čini 10% ukupnog izvoza Velike Britanije, generišući skoro 100 milijardi dolara vrednosti godišnje.

Jedan od razloga je što iako ova država ne proizvodi veliki broj automobila kao drugi, ona ipak proizvodi dosta automobila koji pripadaju skupljim i luksuznim kategorijama vozila, koji generišu veću vrednost od običnih modela.

Rolls-Royce

Ova industrija u Ujedinjenom Kraljevstvu danas zapošljava direktno preko 180.000 ljudi, a oko 780.000 je zaposlenih u sektorima koji su u širem smislu povezani sa ovim. Međutim, postoji rizik da ako ne dođe do promena, ona može nastaviti stagniranje i pad.

Nova vlada laburiste Kira Starmera, koja je na vlast došla početkom jula ove godine, planira da revitalizuje ovaj sektor posle godina stagnacije. U svom predizbornom programu za automobilsku industriju iz oktobra 2023, ona ima za cilj da u nekoliko sektora inicira velike promene i olakša rad ovoj posustaloj industriji.

Taj plan se sastoji iz tačaka koje se tiču: bolje infrastrukture, inovacija u sferi električnih vozila, unapređivanja znanja radne snage, obezbeđivanje jeftinijih i dostupnijih sirovina, boljih trgovinskih dogovora i uvećane
proizvodnje baterija.

Jaguar

Za početak, ova vlada navodi da je velika prepreka nekonzistentna politika prethodnih vlada koja je slala zbunjujuće signale privredi. Različite vlade konzervativaca su pomerale datume obustave prodaje vozila na dizel i benzin između 2030. i 2035.

Pitanje subvencija i programa podrške za električna vozila su takođe bila predmet promena, kao i trgovinski odnos prema Evropskoj uniji kao velikom tržištu. To je zbunjivalo i domaće proizvođače i potrošače u odnosu na očekivanja od tržišta i budućih zakona u zemlji.

Kir Starmer obećava jasnu i predvidivu politiku koja podrazumeva smanjenje trgovinskih barijera, zabranu prodaje vozila na dizel i gas 2030. i jasnu poruku automobilskim gigantima da se pomeraju u smeru električnih vozila.

Britanija je što se tiče primene i zakonodavstva oko električnih vozila dugo bila nekoliko koraka ispred ostalih zapadnih država. Ipak brzina njenog napretka je pala, da bi brojevi električnih vozila na ulicama ponovo krenuli da se poboljšavaju tek skorije.

Velika Britanije je prošle godine prešla cifru od 1.000.000 električnih vozila na svojim ulicama, ali nedovoljan
udeo njih proizveden je u ovoj državi.

Aston Martin

Naravno, odluke vlade ne mogu da se odmah pretvore u realnost, naročito ne kada se radi o industriji.

Britanskoj automobilskoj industriji za veći zaokret ka smeru električnih vozila nedostaje dovoljno obučene radne snage, domaće proizvodnje baterija, usklađenosti lanca snabdevanja, manjka kritičnih sirovina i infrastrukture za hipotetičke domaće kupce i vozače ovih vozila.

Institut za moto industriju procenjuje da će do 2030. godine britanskoj industriji električnih vozila faliti oko 25.000 tehničara, a vlada obećava da će u sferi obrazovanja i kroz finansijsku podršku pomoći industriji da premosti ovaj manjak.

Jaguar

Vlada Kira Starmera u svojoj strategiji obećava da će nastaviti projekte u sferi kritičnih sirovina koji su započeti u vreme prethodnih vlada i da u ovoj oblasti izgradi savez sa SAD-om.

Prvo očekivanje auto giganata iz ove države je da francuski Imeris i kompanija Britanski litijum što pre krenu u eksploataciju litijuma u mestu Kornvol za potrebe proizvodnje 500.000 vozila ovog tipa.

Projekat je dobio podršku od strane prethodne britanske vlade u sklopu strategije "Izdržljivost za budućnost", ali procedure usporavaju raniji početak od 2026. Kompanija Cornish Lithium je u periodu prethodne vlade dobila podršku Infrastrukturne banke Ujedinjenog Kraljevstva da takođe razvija svoj rudarski projekat u ovoj oblasti i u istom regionu.

Državni "UK Research and Innovation (UKRI)" fond usmerio je skoro 20 miliona funti u projekte povezane sa istraživanjem retkih elemenata Zemlje, koji su ključni za zelene industrije i električna vozila.

Jaguar

Kada se radi o baterijama, cilj ove vlade je da osim sirovine za njih obezbedi rast same proizvodnje čim pre. Laburistička partija planira da iskoristi Nacionalni fond za finansiranje novih gigafabrika, sa ciljem da privuče privatne investicije i uspostavi UK kao ključnog igrača na globalnom tržištu električnih vozila.

Cilj je na ovaj način stvoriti 80.000 novih radnih mesta, proizvesti dva miliona električnih vozila i dodati 30 milijardi funti vrednosti britanskoj privredi.

Prepoznajući proceduralne izazove povezane sa izgradnjom gigafabrika, laburisti predlažu da se ovi projekti označe kao infrastrukturni projekti od nacionalnog značaja kako bi se pojednostavio proces odobravanja i ubrzao razvoj.

Iako su recimo indijska Tata ili australijski Recharge industry već u procesu izgradnje gigafabrika u ovoj državi, to nije dovoljno za potrebe ove države.

Vlada je obećala bolju infrastrukturu u vidu punjača i vraćanja poverenja javnosti u električna vozila kao transportno rešenje, iako su generalni brojevi njihove prodaje u Velikoj Britaniji solidni.

Aston Martin

Ipak, ukupno gledano vlada će imati težak zadatak da u potpunosti obrne trendove koji postoje nekoliko decenija. Britanska automobilska industrija je opala zbog davanja prioriteta finansijskim uslugama u odnosu na fizičku proizvodnju.

Strana preuzimanja i "offshoring" ka zemljama u razvoju doveli su do erozije domaće automobilske proizvodnje.

Vladine politike nisu uspele da zaštite industriju od efekata globalizacije decenijama, te je i gubitak radnih mesta u proizvodnji imao dugoročne ekonomske posledice.

Ipak, za razliku od svojih prethodnika, novi premijer Kir Starmer ima želju i deju da učini nešto po pitanju ovih negativnih trendova. Da li će ova strategija imati u potpunosti praktične efekte i rezultat potpune promene trenda je naravno drugo pitanje.

Svakako, deluje da automobilski giganti u ovoj državi mogu biti zadovoljni da će nova vlada obratiti pažnju na njih. Uspeh na tržištu nikada nije garantovan, ali ponovo postoji bar šansa da se dogodi.

Dimitrije Milić, doktorand političkih nauka

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: