Aktuelno 1

13.08.2024.

18:14

BMW mu odsekao deo palca: Dobio je milionsku odštetu

Vlasnik jednog BMW-a tužio je proizvođača nakon nezgode u kojoj je ostao bez dela prsta.

Izvor: Indeks

BMW mu odsekao deo palca: Dobio je milionsku odštetu
BMW

Podeli:

Suđenje je trajalo punih osam godina, a uprkos činjenici da nije utvrđen kvar na vratima, BMW će unesrećenom vlasniku morati da isplati čak 1,9 miliona dolara odštete. 

Godvin Boateng, samozaposleni softverski inženjer, tvrdio je da su neispravna vrata sa "soft close" zatvaranjem na njegovom SUV-u postala opasna odsekavši mu vrh palca.

Naime, on je 2016. naslonio desnu ruku na vozačeva vrata, koja su se tada zatvorila na njegovom palcu i priklještila mu prst toliko da hirurzi nisu uspeli ponovno da mu prišiju odrezano tkivo. 

Boateng je tužio BMW za 3 miliona dolara, tvrdeći da će izgubiti 250.000 dolara godišnje kao samozaposleni softverski inženjer.

BMW-ovi stručnjaci su pregledali Boatengov X5 i nisu našli nikakvu grešku u radu "soft close" sistema. Takođe, naglasili su kako u uputstvima stoji istaknuto upozorenje i utvrdili kako je "tužitelj od detinjstva shvatao da ne stavlja prst ili deo tela između vrata i okvira dok se zatvaraju".

Boateng je dobio 1,9 miliona dolara odštete. Iako BMW nije proglašen krivim za neispravna vrata, porota je ipak zaključila da je 100% kriv za Boatengovu povredu palca. Nije jasno da li planira BMW da se žali na presudu.

Boateng je na sudu izneo tezu kako je "soft close" sistem zatvaranja vrata daleko opasniji od sistema zatvaranja stakala, i da u njemu ništa nije "nežno" jer je isti taj sistem "nežno probio kroz meso, živce, krvne žile, tetive, muskulaturu i koštanu strukturu Boatengovog desnog palca".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: