Aktuelno 4

14.08.2024.

19:18

Svet ipak voli strujaše? Prodaja porasla na krilima Kine

Globalna prodaja potpuno električnih vozila (BEV) i plug-in hibrida (PHEV) porasla je za 21 odsto međugodišnje.

Izvor: Tanjug

Svet ipak voli strujaše? Prodaja porasla na krilima Kine
Shutterstock/lumen-digital

Podeli:

Ovo je pre svega zahvaljujući snažnom rastu prodaje u Kini koji je više nego nadoknadio pad u Evropi, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Ro moušn (Rho Motion).

Kako se navodi, u julu je širom sveta prodato 1,35 miliona BEV i PHEV vozila, od kojih 880.000 u Kini. Prodaja u ovoj zemlji je porasla za čak 31 odsto međugodišnje.

U prvih sedam meseci 2024. se broj prodatih plug-in hibrida u Kini povećao za 70 odsto u odnosu na isti period lane, prenosi Rojters.

Prodaja električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi je u julu porasla za 7,1 odsto međugodišnje, dok je prodaja u Evropi pala za 7,8 odsto.

Prodaja električnih automobila u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu EV, je u julu pala za 12 odsto međugodišnje, dodaje se u izveštaju.

Evropska komisija (EK) je 12. juna obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode.

Kako se navodi u saopštenju, na automobile firme BYD se sada odnosi carina od 17,4 odsto, kompanija Geely mora da plati 20 odsto, a SAIC 38,1 odsto. Do uvođenja novih tarifa su carine na uvoz kineskih električnih automobila iznosile 10 odsto.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: