Aktuelno 4

13.08.2024.

14:30

Dva od pet najprodavanijih električnih automobila u Evropi prave se u Kini

Kineska automobilska industrija nezaustavljivo osvaja evropsko tržište.

Izvor: Index, B92.net

Dva od pet najprodavanijih električnih automobila u Evropi prave se u Kini
Auto magazin

Podeli:

Dešava se ono što su mnogi mislili da je nemoguće. Najjači kineski proizvođači već su ostvarili zapaženu prodaju i sa nekim modelima osetno napredovali u rangiranju najtraženijih u Evropi.

Da je učenik nadmudrio učitelja posebno se vidi u domenu električnih vozila, gde kineski proizvođači mogu ponuditi konkurentan model po nižoj ceni.

A na to više nisu imuni ni u Evropi. U maju je na Starom kontinentu prodaja električnih vozila pala za 11 odsto, na 151.237 jedinica, u poređenju sa istim mesecom 2023, dok je prodaja plug-in hibrida zabeležila minus od sedam odsto.

Ovo je posledica uobičajenih nedostataka električnih vozila, smatraju stručnjaci.

"Ovaj negativan rezultat dolazi kao rezultat visokih cena električnih (BEV) i plug-in hibridnih (PHEV) vozila, pri čemu su ovi automobili još uvek nedostupni za široke mase", naglašava Felipe Munjoz, globalni analitičar u JATO Dynamics.

U takvoj atmosferi najbolje su se snašli modeli proizvedeni u Kini. U maju su prodali skoro 25.000 primeraka u Evropi, što predstavlja godišnji rast od 25 odsto.

Najbolji primer je Volvo EX30 (7.554 primerka u maju), koji je zauzeo treće mesto na listi prodaje, odmah iza Teslinih Modela Y (11.662) i Modela 3 (7.754).

VW Promo

Sa druge strane, prodaja električnih vozila koja nisu proizvedena u Kini pala je za 16 odsto za samo mesec dana.

"Prošlog meseca tržišni udeo BEV automobila kineske proizvodnje skočio je sa 13,2% na 18,5% na godišnjem nivou. Neverovatno, dva kineska modela su obezbedila mesto među pet najprodavanijih električnih automobila u Evropi za maj. Ovo povećanje registracija verovatno je došlo u iščekivanju predstojećih dodatnih carina Evropske komisije", komentariše Munjoz.

Pogledajte listu 10 najprodavanijih BEV u Evropi u maju:

  1. Tesla Model Y
  2. Tesla Model 3
  3. Volvo EX30
  4. VW ID.4
  5. VW ID.3
  6. Škoda Enyaq
  7. MG4
  8. Audi Q4
  9. BMW iX1
  10. BMW i4

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: