Aktuelno 11

09.08.2024.

11:16

Da li je ovo najluđa instrument tabla?

Osamdesete su bile godine dizajnerskih ekscesa i pogleda u budućnost. Naravno, većina koncepata danas izgleda zastarelo, ali neke ideje i danas žive.

Izvor: Revijahak

Da li je ovo najluđa instrument tabla?
Italdesign promo

Podeli:

Na primer, ova Lancia Orca i iz perspektive 21. veka ne izgleda loše, ali posebnom je čini enterijer. U pitanju je prototip automobila italijanske marke Lancia predstavljen 1982. godine na sajmu automobila u Torinu. 

Automobil je razvio Italdesign, a baza je, naravno, Lancia Delta Integrale. Orca je bila kompakt sa petoro vrata, a legendarni Đuđaro je dizajnirao elegantni automobil s glatkim rubovima, dajući mu koeficijent otpora od 0,245.

Lancia je zamislila da enterijerom "putuje u budućnost", ali ne predaleko. 

Italdesign promo

Volan je bio nosač kontrolnih dirki za sisteme kao što su radio, tempomat, klima-uređaj, svetla itd, a  digitalizirana intrument tabla sa gomilom informacija bila je nalik displeju ispitnog uređaja u nekoj laboratoriji.

Levo od glavnog ekrana bio je jedan manji sa dijagnostikom, a što se tiče pogonskog sklopa, Orca je imala Deltin četverocilindrični turbo motor koji je razvijao 140 KS pri 5600 o/min, kao i četvorostepeni menjač.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: