Aktuelno 1

09.08.2024.

14:38

Lažni oglasi za automobile kriju virus koji krade sve podatke!

Ruski hakeri povezani sa vojskom i obaveštajnim službama imaju zanimljivu taktiku za špijuniranje i prikupljanje tajnih informacija, kojom uglavnom ciljaju diplomate.

Izvor: Zimo, Axios

Lažni oglasi za automobile kriju virus koji krade sve podatke!
Nick Rostov / Shutterstock.com

Podeli:

Istraživači iz Unit 42 Palo Alto Networksa pronašli su dokaze kako su ruski hakeri koristili oglase za luksuzne automobile. 

Na primer, u jednom oglasu su "prodavali" Audi Q7 Quattro iz 2009. godine, naglasivši da je reč o diplomatskom automobilu koji je na prodaju. Oglas uključuje i više fotografija, a prodajna cena je bila 5.500 evra.

Međutim, ovaj oglas krije maliciozni softver koji, jednom kada se ubaci u računar, može da ukrade privatne podatke korisnika. Kako su oglas i fotografije automobila postavljene na legalnom servisu, na prvi pogled čini se da je sve u redu, pa bi to moglo da prevari i antivirus programe.

Na bazi malvera koji se koristi za ovu prevaru, ali i online infrastrukture koja se koristi, bezbednosni stručnjaci veruju da iza te hakerske kampanje stoje poznata lica - ruski hakeri koje su iz Unita 42 označili kao Fighting Ursa, a poznati su i po imenima APT28 i Fancy Bear. 

Ova hakerska kampanja počela je pre nešto manje od pola godine, ali iz Unita 42 naglašavaju kako su se ruski hakeri i ranije služili sličnom taktikom. Naime, prošle godine poslužili su se sličnom taktikom protiv diplomata i najmanje 22 strane misije u Kijevu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: