Aktuelno 6

09.08.2024.

8:05

Kako sprečiti da vam obiju auto na letovanju?

Razbijeno staklo je samo po sebi dovoljno da u potpunosti uništi letovanje, a gubitak dokumenata, novca i sličnih stvari predstavlja pravu katastrofu.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Kako sprečiti da vam obiju auto na letovanju?
Shutterstock/Milan Sommer

Podeli:

Ništa gore nego kada odete na letovanje, pa vam neko razbije staklo na autu i ukrade torbicu sa dokumentima i parama, mobilni, kofer, ranac i slično... Razbijeno staklo je samo po sebi dovoljno da u potpunosti uništi letovanje, a gubitak dokumenata, novca i sličnih stvari predstavlja pravu katastrofu, piše sajt Polovni automobili.

Kako smanjiti rizik na najmanju moguću meru?

Na prvom mestu, zaboravite ono "ma neće to meni da se desi..." - pošto ste bili već mnogo puta na moru i nikad vam nisu obili auto i ne znate nikoga kome su obili...

Na drugom mestu, učinite svoj auto što manje zanimljivim lopovima.

Naglašavamo da ni jedan od ovih saveta ne garantuje da lopovi neće pokušati da obiju vaš auto i ukradu stvari iz njega - ima raznih lopova, od kojih će neki biti srećni ako vam ukradu kesu sa garderobom, do onih koji traže samo skuplja vozila u kojima može da se nađe neki bolji telefon, tablet, sat, kartice i slično.

Saveti

Na vama je koji ćete od ovih saveta da primenite, u zavisnosti od toga: 

1) gde ostavljate auto: nije isto ako ostavite auto na nekom velikom parkingu u urbanoj zoni, pored neke male i zabačene plaže, ispred tržnog centra... 

2) kakav auto imate

3) od vaše "pojave": lopovi su često na parkingu i pažljivo osmatraju tražeći žrtve, pa ako primete da nešto ostavljate i krijete u automobilu, da se mnogo osvrćete pre nego što zaključate auto i slično, mogu lako vaš auto da procene kao plen vredan rizika. Takođe procenjuju vrednost plena i na osnovu toga da li ste sami ili sa porodicom, tj. sa decom koja često u autu koriste razne skupe multimedijalne uređaje, uključujući skupe slušalice, satove, naočare...

Zato ne ostavljajte bukvalno ništa u automobilu kada idete na plažu. Ali bukvalno ništa - objasnićemo zašto.

Ostavite li na zadnjem sedištu neku malu (naročito neprovidnu) kesu, kutiju od neke hrane i slično, lopovi mogu da pomisle da ste upravo tu sakrili novčanik, telefon ili bilo šta vredno.

Lopovi znaju razne psihološke trikove, kao npr, možda ste upravo u praznoj poluotvorenoj kutiji keksa ostavili svoja dokumenta i novac misleći da niko neće pomisliti da bi neko to uradio.

Verujte da niste prvi koji ste se setili ovakve "domišljatosti".

Shutterstock/Daniel Jedzura

Pritom, lopovima je to zanimanje i videli su to verovatno mnogo puta. Stoga nemojte da se čudite ako vam neko razbije staklo zbog poluotvorene kutije keksa na zadnjem sedištu. Skupo će vas koštati keks, sakrili vi u toj kutiji nešto ili ne.

Isto važi i za nemarno bačen peškir na sedište, gomilu garderobe ili čak i jednu najobičniju staru majicu i slično - sve ovo može da ih navede da pomisle da ste nešto sakrili ispod.

Dakle, kada idete automobilom na plažu, ponesite samo najosnovnije stvari. Sve ostale ostavite negde na bezbednom mestu - a to je sad već posebna priča, da li imate bezbedno mesto u hotelu i slično.

4) kao najgore rešenje, ostavite u automobilu lažne stvari, ali obavezno skrivene, ponavljamo kao najgore rešenje, kao što su "lažni" novčanici, dok ćete prava dokumenta ranije sakriti negde gde lopovi neće moći da ih nađu. Lažan novac naravno ne, zbog očiglednih mogućih problema sa policijom.

5) ne parkirajte auto na velikim parkinzima udaljenim od plaže - to je idealno za lopove

6) ugradite bilo kakav alarm, ali obavezno stavite i nalepnicu na jasno vidljivo mesto kako bi lopovi videli da imate alarm. Alarm ih neće sprečiti da razbiju staklo i ukradu nešto, ali može da ih navede da potraže plen koji će privući manje pažnje prilikom krađe

7) stavite zaštitne folije za stakla: one mogu da se probiju, ali staklo treba udarati mnogo jače i duže da bi se "ušlo" u kabinu. Mogu da budu potpuno providne. Istina, staklo će i u tom slučaju da strada, ali bar je mnogo manja mogućnost da će nešto ipak biti ukradeno.

8) obavezno proverite da li je auto zaključan ako ga zaključavate daljinskim upravljačem

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: