Aktuelno 10

08.08.2024.

9:19

Bajden spremio novu glavobolju Kinezima

Američka vlada će uskoro odlučivati o zabrani kineskog softvera namenjenog naprednim autonomnim vozilima, a ovaj potez dolazi kao deo širih napora da se ograniči kineski uticaj na automobilski sektor.

Izvor: Kliks

Bajden spremio novu glavobolju Kinezima
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Podeli:

U narednom periodu američko ministarstvo trgovine planira da predloži zabranu prodaje autonomnih i povezanih vozila koja koriste kineski softver. Zabrana bi sprečila testiranje autonomnih prototipa kineske proizvodnje na američkim putevima, a odnosila bi se na vozila sa samovozećim sistemima autonomne vožnje 4. nivoa.

Proizvođači automobila i dobavljači će morati da provere da li softver koji koriste zapravo proizvodi neki strani subjekt, uključujući Kinu. Ministarstvo je, kako kažu, zabrinuto zbog rizika po nacionalnu bezbednost, koji se odnose na tehnologije namenjene ovim automobilima.

Ranije ove nedelje, predstavnici SAD su se sastali sa glavnim saveznicima, uključujući Australiju, Kanadu, EU Njemačku, Indiju, Japan i Južnu Koreju, a razgovaralo se o potencijalnim bezbednosnim pretnjama koje predstavljaju ovakva vozila.

Američki zakonodavci su izrazili zabinutost zbog kineskih kompanija koje prikupljaju i upravljaju "osetljivim podacima" tokom testiranja autonomnih vozila u SAD. 

U periodu od 12 meseci zaključno sa novembrom 2022. godine, kineske kompanije specijalizovane za električne automobile prešle su 724.000 kilometara u Kaliforniji u svrhe testiranja, a Amerikanci su posebno zabrinuti zbog vozila koje koriste sisteme za nadzor vozača, slušanje i snimanje razgovora.

Kina se protivi ovim američkim merama protiv softvera za vozila.

"Samo podela rada i saradnja mogu doneti obostranu korist, i samo poštena konkurencija može rezultirati tehnološkim napretkom. Kina poziva SAD da se iskreno pridržavaju tržišnih principa i pravila međunarodne trgovine, kao i da stvore jednake uslove za kompanije iz svih zemalja. Kina će čvrsto braniti svoja zakonita prava i interese", rekao je portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: